Annonse

Usikre tall om homøopati i landbruket

Det finnes ingen tall på hvor mange norske bønder som driver med alternativ behandling av sine dyr. - Men det er stor interesse for homøopati, sier Britt Henriksen, forsker ved Norsk Senter for Økologisk Landbruk (NORSØK).

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Britt Henriksen, forsker ved NORSØK."

Britt Henriksen er sivilagronom og forsker ved Norsk Senter for Økologisk Landbruk (NORSØK).

Våren 2000 gjennomførte NORSØK med finansiering fra Forskningsrådet en undersøkelse blant 630 norske bønder som drev økologisk produksjon av melk, sau eller kjøttfe.

15 prosent homøopatisk?

Undersøkelsen dekket urtemedisin, akupunktur og homøopati, de tre behandlingsformene det ble ansett som mest sannsynlig at bøndene benyttet.

Svarprosenten på undersøkelsen var forholdsvis lav - 42 prosent - men av respondentene svarte 37 prosent at de hadde brukt homøopati.

- Dersom en antar at en overvekt av de som svarte på spørreundersøkelsen er positive til bruk av alternativ veterinærmedisin, mens de som ikke svarte ikke bruker det i det hele tatt, kan en anta at minst 15 prosent (97 av 630) av de som driver økologisk melke-, kjøttfe- og saueproduksjon bruker eller har brukt homøopati.

- Ti av respondentene, eller fire prosent av de 630 som ble spurt brukte homøopati det ved hvert sykdomstilfelle, sier Henriksen.

Stikk i strid med hva man lett vil anta, tror ikke Henriksen at homøopati er mer brukt blant økologiske landbrukere enn blant vanlige bønder.

- På den tiden undersøkelsen ble gjennomført var det en del kursing i homeopati i blant annet TINEs regi, og det var ikke noen overvekt av økologiske bønder som deltok på kursene, sier Henriksen.

EU åpner for mer alternativmedisin

- Som følge et nytt EU-direktiv har regelverket for økologisk husdyrproduksjon blitt strengere, og inneholder blant annet en regel om restriksjon på antall behandlinger med legemidler som har tilbakeholdelsestid.

- Dette åpner for større bruk (og interesse) av alternative preparater, som ikke har noen tilbakeholdelsestid.

Henriksen er usikker på om homøopatien fungerer, men synes det er positivt at bønder vil prøve denne behandlingsformen så lenge det skjer i samarbeid med veterinær.

- NORSØK anbefaler ikke folk å bruke homøopati, for det har vi ikke faglig grunnlag for. Vi oppfordrer heller til å legge mer vekt på forebyggende arbeid, avslutter Henriksen.

Powered by Labrador CMS