Hvis man drikker store mengder alkohol over lang tid, ender man antageligvis opp med å tåle temmelig mye. Etter å ha studert en gjeng kanonfulle fluer, tror forskerne de vet hvorfor.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Tyske og amerikanske forskere har studert fluer på fylla, og funnet fram til et gen som gjør krypene i stand til å venne seg til alkohol. Det har de like godt kalt for hangover.
Fluer med ødelagt hangover-gen tåler ikke mer alkohol uansett hvor ofte de drikker, og klarer seg også dårligere under stress. Forskerne mener det er grunn til å tro at det finnes et lignende gen hos oss mennesker.
Om fluer og folk
De fleste mennesker som drikker mye og ofte, ender opp med å bli mer alkoholtolerante. Det betyr at kroppen blir motstandsdyktig mot effektene av ildvannet, og man må rett og slett drikke mye mer for å bli beruset.
Og dette gjelder ikke bare for folk. Tidligere undersøkelser viser nemlig at bananfluer på gjentatte fyllekuler også trenger mer børst for å bli bedugget. Men hvorfor?
Ulrike Heberlein fra University of California og Henrike Scholz fra University of Würtzburg har undersøkt oppførselen og genene til hundrevis av fluer på druen, for å komme til bunns i saken.
Ikke alle tåler mer
De små fluene ble skjenket på etanolgass, øverst i et pipeaktig rør, med små avsatser nedover på hver side. Når insektene ble påseglet begynte de å sjangle, ramle, og bomme på hyllene, akkurat på samme måte som fulle folk.
Jo mer dritings fluene ble, jo fortere mistet de taket i hyllene. Til slutt sluknet de helt, og ramlet ned til bunnen av røret. Der ble de liggende og sove ut rusen. Ei gjennomsnitts flue var slått ut etter 20 minutter på sin første fyllekule.
Fire timer seinere sendte forskerne de samme insektene ut på galeien igjen. Men denne gangen var krypene blitt mer tolerante overfor alkoholdampen. Nå klarte de seg gjennomsnittlig i 28 minutter før de havarerte.
Men det var ikke alle fluene som vente seg til rusmidlet. Da forskerne undersøkte genene til alle fluene, viste det seg at alkoholtoleransen var avhengig av at insektene hadde ett spesielt gen intakt.
Hangover
Genet fikk det klingende navnet hangover, og fluer som hadde defekt hangover, ble kanakkas like fort, selv om de hadde vært fulle før. I tillegg så det ut til at genet hadde innflytelse på hvor godt de taklet stress.
Forskerne tror nemlig det er forbindelse mellom evnene til å takle både stress og alkohol. De testet hypotesen ved å utsette fluene for ubehagelig høye temperaturer like før ei fyllekule.
Da viste det seg at krypene med fungerende hangover-gen klarte seg bedre enn normalt, selv om de var på førstegangsfylla. Fluene med defekt hangover, ble derimot like snydens.
Forskerne håper at resultatene i framtida også kan kaste lys over menneskelige reaksjoner på både alkohol og stress.
Referanse:
H. Scholz, M. Franz & U. Heberlein, The hangover gene defines a stress pathway required for ethanol tolerance development, Nature, Vol. 436, 11. august 2005, s 845-847.