Første møte med studenttilværelsen. Fadderuke og øl. (Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen, NTB scanpix)
Fyll i fadderuka kan straffe seg på eksamen
Alkoholen flyter under fadderukene ved universiteter og høyskoler. Forskere frykter at drikkingen fører til dårligere eksamensresultater.
Fadderukene ved universiteter og høyskoler skal gjøre det lettere for ferske studenter å bli kjent med nye mennesker i et nytt miljø.
Forskning viser at det virker. I en rapport fra Kompetansesenter rus i Stavanger fra 2011 forteller studenter at det er en god mulighet til å bli kjent med nye folk at de opplever å tilhøre et studiested og at de får en identitet som student.
Samtidig er det ikke tvil om at alkoholen er en viktig ingrediens i fadderarrangementene. En fersk studie bekrefter at nye studenter som deltar i fadderuka, drikker mer og oftere enn studenter som ikke deltar.
Studenter som deltar på fadderarrangementene, har også oftere et risikofylt drikkemønster, som forskerne kaller det. Det betyr at de drikker så mye og så ofte, også utenfor fadderuka, at de er nærmere faresonen for å utvikle psykiske lidelser og avhengighet og at de har større risiko for å havne i situasjoner med for eksempel krangling, slåssing eller sex.
Det er ikke nødvendigvis fadderuka i seg selv, men dette drikkemønsteret som bekymrer forskerne ved Universitetet i Bergen og Folkehelseinstituttet. De kobler funnene til tidligere studier som forteller om alkoholens negative effekt på eksamensresultater. Forskning.no har for eksempel tidligere fortalt om hvordan mange studenter ruser seg til dårligere karakterer.
Advarer
Den nye studien kan ikke peke på noen årsakssammenheng. Så det er altså ikke sikkert at det er fyll i fadderuka som fører til stryk på eksamen.
Likevel advarer forskerne universiteter og studentsamskipnader. Drikkemønsteret som viser seg under fadderuka, ser nemlig ut til å holde seg over flere år, selv om det ikke er like intenst hele tiden.
– Ved å fokusere mindre på alkohol kan man beholde de gode sidene ved fadderuka. Samtidig kan man redusere den sannsynlige risikoen for alkoholrelaterte skader og sykdommer, dårligere akademiske prestasjoner på grunn av alkohol og ekskludering av studenter som ikke kan eller vil drikke alkohol i store mengder, skriver Makalani Myrtveit og Jens Christoffer Skogen i en pressemelding.
Undersøkelsen er basert på en spørreundersøkelse blant studenter ved ti studiesteder i Norge. En drøy firedel av de nesten 50 000 som ble invitert, svarte på forskernes spørsmål.
Referanse:
Myrtveit, Askeland, Knudsen, Knapstad, Olsen, Nedregård og Skogen: Risky drinking among Norwegian students: associations with participation in the introductory week, academic performance and alcohol-related attitudes. Nordic Studies on Alcohol and Drugs, september 2016, doi: 10.1515/nsad-2016-0025. Sammendrag