Annonse

Ecstasy kan lindre posttraumatisk stress

Det ulovlige stoffet ecstasy banker forsiktig på døren til apotekerne. Foreløpige forsøk viser at det kan brukes i behandlingen av posttraumatisk stress.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Foto: DEA / Public Domain

Historien til ecstasy

Ecstasy er et syntetisk framstilt stoff og ble første gang patentert i 1914 av forskere hos det tyske medisinalselskapet Merck.

Det gikk imidlertid 50 år før det ble inntatt av mennesker.

I 1970-årene ble stoffet utbredt i terapeutiske kretser, blant annet i psykoterapien, men på samme tid bredte det seg også på gatene.

I 1980-årene ble det utbredt på trendy jappebarer og homsebarer, og herfra ble det langsomt en del av mainstreamsamfunnet.

I 1990-årene ble ecstasy et av de fire mest brukte ulovlige rusmidlene, sammen med kokain, heroin og hasj.

Kilde: da.wikipedia.org

Ecstasy er best kjent som et livsfarlig «party-dop». Men nå har et amerikansk pilotforsøk vist at stoffet har en positiv effekt på personer som er uhelbredelig syke med posttraumatisk stressyndrom (PTSD).

Det oppsiktsvekkende resultatet er beskrevet på Naturenews etter at det ble offentliggjort av den amerikanske foreningen the Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS).

Gir håp til uhelbredelig syke pasienter

PTSD kan oppstå etter traumatiske opplevelser som seksuelt misbruk eller ekstreme voldshandlinger. Pasientene er plaget av flashbacks og mareritt, og de kan bli følelsesmessig lammet og plaget av angst.

Behandlingen består oftest av kognitiv terapi og forskjellige former for medisiner. Dessverre er behandlingen virkningsløs for en stor gruppe av pasienter med PTSD.

Ecstasy kan kanskje hjelpe denne gruppen fordi det frigir stoffet serotonin i hjernen. Det kan hjelpe mot pasientens angst og anspenthet.

Faktisk ble ecstasy allerede i 1970-årene brukt i forbindelse med behandling, men det ble stoppet i 1980-årene da Verdens helseorganisasjon, WHO, klassifiserte det som et narkotikum som var sterkt vanedannende. Derfor har det vært nesten umulig å få det godkjent til forsøk.

Har kjempet for tillatelse siden 1986

Den uavhengige foreningen MAPS har siden 1986 forsøkt å få lov til å utføre forsøk med ecstasy, men først nylig lyktes det. De har nå finansiert to foreløpige studier i USA og Sveits, og begge har gitt positive resultater.

– Resultatene er svært lovende, og det var ingen sikkerhetsproblemer eller alvorlige bivirkninger, men vi trenger å gjenta disse forsøkene, sier lederen av det amerikanske forsøket, psykiater Michael Mithoefer til Naturenews.

Mithoefers forskergruppe behandlet 20 PTSD-pasienter med ecstasy gjennom to eller tre «eksperimentielle sesjoner», som hver varte åtte timer. Disse sesjonene ble spredt mellom 20-30 psykoterapeutiske behandlinger. De 20 pasientene var valgt ut fordi ingen annen behandling tidligere hadde virket på dem.

To måneder etter at eksperimentet sluttet, var 85 prosent blitt kurert for PTSD, mens det samme bare gjaldt 15 prosent i placebo-gruppen.

Fortsatt sykdomsfrie

Forskerne kontaktet forsøkspersonene i gjennomsnitt 3,5 år etter eksperimentet. Av de opprinnelige 20 deltok 16 i oppfølingsstudien, og 13 av dem var fortsatt friske.

Mithoefer påpeker imidlertid at årsaken til at fire personer ikke deltok videre kan være at de hadde fått tilbakefall.

I Sveits ble forsøket gjentatt av psykiater Peter Oehen. Han behandlet tolv pasienter, som også var resistente overfor alle andre behandlingsformer. Her var resultatet mer tvetydig. Noen fikk det bedre, mens andre ikke var så heldige.

Forskerne er fremdeles usikre på hvorfor det amerikanske og sveitsiske forsøket ga forskjellige resultater.

– Vi forsøker å forstå hvorfor. Det kan godt være kulturelle variabler eller forskjeller i behandlingen. Vi vet at det ikke bare er stoffet som gjør forskjellen, sier grunnleggeren av MAPS, Rick Doblin, til Naturenews.

Vil gjenta forsøket internasjonalt

MAPS har nå satt i gang et lignende forsøk med amerikanske krigsveteraner og neste skritt er å utvide eksperimentene til andre land for å undersøke virkningen i forskjellige kulturelle kontekster. De prøver for øyeblikket å få tillatelse til å gjennomføre forsøket i Canada, Israel, Jordan og Spania.

MAPS håper på å få godkjent ecstasy i behandlingen av PTSD i flere land.

Referanse:

Party drug could ease trauma long term, Nature 16 april 2010

MAPS’ forskning

_____________________________
© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Powered by Labrador CMS