Rødvinstilskudd virker ikke

Å ta rødvinsstoffet resveratrol i pilleform har ingen forebyggende effekt for friske og sunne mennesker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Resveratrol fra rødvin er godt for mange ting, men det ser ikke ut til at inntak av stoffet i pilleform har noen særlig effekt. (Foto: Robert Boston)

Rødvin er sunt, hevdes det, og årsaken til det er antioksidanten resveratrol. Stoffet forbedrer hjertehelsa di, forlenger livet og skal kunne hjelpe mot diverse former for kreft.

En av effektene av resveratrol skal dessuten være at det gjør deg mer følsom for insulin, og dermed forhindrer diabetes type 2.

Problemet kommer når vi forsøker å få i oss antioksidanten gjennom alkoholholdige drikker. Da må du drikke såpass mye at det kan bli vanskelig å for eksempel holde på jobben. Så hva med resveratrol i pilleform? Alle fordelene, men ingen av ulempene, tenkte kloke hoder.

Det ser ut til å ha vært for godt til å være sant.

Ved hjelp av en standardisert medisinsk test – noen deltagere får piller, noen får placebo, verken forskerne eller deltagerne vet hvem som får hva, og så ser vi hva som skjer – viste amerikanske forskere at det ikke skjedde noenting for friske folk som spiste resveratrol tilsvarende åtte liter rødvin om dagen.

Ingen effekt, verken på system eller celler

Resveratroltilskudd selges over disk i USA, og dermed valgte forskere ved Washington University School of Medicine i byen St. Louis å teste hvor godt disse pillene fungerte for normalt sunne kvinner.

De rekrutterte 29 middelaldrende kvinner uten diabetes type 2 eller andre alvorlige helsetilstander. 15 av dem inntok 75 milligram rødvinsstoff daglig i 12 uker i form av et vanlig, reseptfritt resveratroltilskudd. Kontrollgruppen spiste samme mengde sukker, altså en placebopille, i samme periode.

Målet var å se hvordan resveratrol påvirket insulinopptaket og -følsomheten blant kvinnene.

De målte både insulinfølsomheten, hvor mye glukose – altså sukker – musklene til kvinnene var i stand til å ta opp, og de sprøytet forskjellige mengder insulin inn i kvinnene for å se hvordan kroppene deres reagerte.

– Vi var ikke i stand til å finne noen effekt fra resveratrol, konkluderer hovedforfatteren Samuel Klein i en pressemelding fra universitetet.

– I tillegg tok vi små prøver fra muskler og fettvev, for å se etter mulige effekter på cellenivå, men igjen fant vi ingen endringer i signaleringsmekanismene knyttet til stoffskiftet.

Pilleform er ikke det samme som rødvin

forskning.no har tidligere skrevet om hvor godt rødvin egentlig er for oss. Det er nemlig problematisk å overføre forskjellige typer dyre- og celleforskning direkte til mennesker i det virkelige liv, selv om det er veldokumentert at resveratrol har en effekt på mus og celler.

Et problem er knyttet nettopp til ideen om å ta stoffet i pilleform. Det handler nemlig ikke bare om hva du spiser, men også hvordan du spiser det.

Antioksidanter pakket inn i plastkapsler er ikke det samme som antioksidanter sauset inn i en bedre Pinot Noir.

– Generelt sett tas den typen antioksidanter som finnes i vin dårlig opp direkte. Vi vet veldig lite om hva som skjer med stoffene når de kommer i tarmen, sa Anette Solli Karlsen, som forsker på molekylær ernæring ved Universitetet i Oslo, til forskning.no den gangen.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Noen få studier har tidligere vist at resveratrol kan være effektivt for å øke insulinfølsomheten blant sykelig overvektige eller eldre med stoffskifteproblemer.

Forskerne bak den aktuelle studien, som er publisert i tidsskriftet Cell Metabolism, avskriver ikke slike resultater. De mener derimot det er grunn til å tvile på om stoffet kan virke forebyggende for folk som ikke allerede er syke.

Det er ikke nødvendigvis noe galt med å ta seg et glass rødvin i ny og ne.

Men å betale dyre dommer for å importere kosttilskudd i håp om å holde livsstilssykdommer på avstand ser det ut til at du like gjerne kan droppe.

Kilde:

J. Yoshino m.fl. (2012) Resveratrol supplementation does not improve metabolic function in non-obese women with normal glucose tolerance. Cell Metabolism, vol. 16, publisert på nett 25. oktober 2012 (les sammendrag)

Powered by Labrador CMS