Tåler mindre alkohol i varmen

Forskning på fulle bananfluer avdekker én av årsakene til at vi merker halvliteren bedre i varmen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det lønner seg å ha det litt kjølig hvis du vil unngå å bli for full. I tillegg til det åpenbare faktum at det hjelper å drikke mindre, såklart.

Den samme molekylære mekanismen som kontrollerer kroppens respons på temperatur, er også involvert i vår alkoholtoleranse, rapporterer tidsskriftet Science.

Fulle fluer

Akkurat som mennesker, blir bananfluer fulle når de får i seg for mye. Etter at fluene har slurpet i seg etanol, starter stoffet på en reise mot kroppens cellemembraner.

Vi tenker oss at etanolen treffer cellemembranene i hjernen til en bananflue. Her påvirker den membranenes fluiditet. Prosessen minner litt om det som skjer med cornflakes i melk.

Dette forstyrrer cellefunksjonen og kan oversettes til det vi kjenner som alkoholrus.

Stivere membraner

Cellemembraner lar seg påvirke av flere ting enn alkohol. I dette tilfellet er det interessant at de også blir påvirket av temperatur.

Lavere temperatur gjør at cellemembranene blir litt hardere, og for å hindre at det stivner helt til, skrur cellene opp sin produksjon av fettsyrer, som presser seg inn i membranen og løser litt opp.

Disse fettsyrene reguleres av de samme proteinene som er involvert i avgiftning av etanol. Dette satte tanker i hodet på evolusjonsgenetikeren Kristi Montooth ved Brown University i USA.

Varme og kalde fluer

Hun begynte å fundere på om proteinene som blir aktivert i kaldt vær, kanskje også gjorde bananfluene bedre i stand til å takle alkohol.

Sammen med kollegaene testet hun hypotesen på to grupper bananfluer. Den ene fra tropiske Nord-Australia, oppvokst i temperaturer rundt 26 grader celsius. Den andre fra mer tempererte Tansmania, oppvokst ved 15 grader celsius.

Når de tasmanske fluene fikk skrudd opp temperaturen til 26 varmegrader, gikk alkoholtoleransen ned fra 13.2 prosent etanol, til 8,8 prosent etanol.

Alkoholtoleranse i dette tilfellet er definert som den prosenten etanol i løsningen de fikk i seg, som skulle til for å ta livet av halvparten av fluene innen 48 timer.

Når de australske fluene ble flyttet til et kjøligere 15 graders miljø, gikk alkoholtoleransen deres opp fra 12,3 til 15,2 prosent.

Samme signalbaner

Forskerne fant faktisk ut at de australske fluene doblet uttrykket av gener som var involvert i lagingen av fettsyrer når de ble flyttet til lavere temperatur.

Ett av disse genene koder for enzymet acetyl-CoA synthetase, som er viktig for å regulere både syntesen av fettsyrer og avgiftning av etanol.

Et annet av genene som ble aktivisert, koder for enzymet pospholipase D, som fjerner etanol fra membraner.

De samme signalbanene som settes i gang for å øke fluiditeten i cellemembraner, bidrar dermed også til større etanoltoleranse.

Forskningsresultatene er publisert i Journal of Experimental Biology.

Lenke:

Science: Hot flies, good times

Powered by Labrador CMS