Annonse

Gjennomsnittsalderen har økt med seks år siden 1990

Den globale levealderen øker i hele verden, ifølge Verdens Helseorganisasjon. Flere av våre naboland er blant de ti landene med høyest levealder, men Norge glimrer med sitt fravær.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mennesker i hele verden lever lenger enn før, men vi må se oss slått av våre naboland. (Foto: Colourbox)

I samarbeid med


 

Nye tall fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) viser at levealderen fortsetter å stige og at dette er en trend som gjelder i hele verden.

En jente som ble født i 2012 har for eksempel en forventet levealder på 73 år, mens en gutt født samme år har en forventet levealder på 68 år.

Dette er en snittøkning på seks år siden 1990.

Her er det riktignok snakk om globale gjennomsnittstall - forventet levealder i hvert enkelt land varierer stort.

Lever lenger i fattige land

Den årlige rapporten om levealder viser at fremgangen er størst i utviklingsland. I disse landene kan man i snitt forvente å bli ni år eldre enn i 1990.

– En viktig årsak til at den global forventede levealderen har blitt forbedret så mye, er at det er færre barn som dør før de har fylt fem år. Men det er fortsatt et stort skille mellom rike og fattige land: Folk i rike land fortsetter å ha mye bedre sjanse for å leve lenger enn folk i fattige land.

På lista over de ti landene med høyest forventet levealder for menn, troner Island. Her er forventet levealder på 81,2 år. På en niendeplass finner vi Sverige, som her kan skilte med en forventet alder på 80 år.

Når det gjelder kvinner er det Japan som har høyest levealder og den er på 87 år.

Norge er ikke på topp ti-lista, verken når det gjelder kvinner eller menn.

Uansett hvor man befinner seg i verden er det én sannhet man ikke kommer utenom: Kvinner lever lenger enn menn. Dette gjelder uavhengig om man bor i Norge eller Kongo.

Det er imidlertid en forskjell på hvor mye lenger kvinnene lever. Gapet mellom menn og kvinners levealder er forskjellig fra land til land. I velstående land er gapet på rundt seks år, mens gapet i fattige land er på tre år.

– God helse er ingen selvfølge

(Foto: NTB Scanpix)

For 40 år siden lå Norge på en solid andreplass når det gjaldt forventet levealder, men nå ligger altså en rekke land foran oss. Både Sverige, Island, Italia og Frankrike har en høyere forventet levealder.

– Vi har noe å strekke oss etter. Selv om vi har det veldig godt i Norge, skal vi ikke ta god helse og helsetjeneste som en selvfølge, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Helsedirektør Guldvog etterlyser mer kunnskapsbasert innsats på tobakk, fysisk aktivitet, rus og psyksisk helse.

Spesielt større nedgang i nordmenns røykevaner kan gjøre positive utslag på levealderen, ifølge Guldvog.

– Til tross for fortsatt nedgang i dagligrøyking, ligger vi fremdeles høyere enn mange land. Ved ytterligere 40 prosent nedgang kan vi unngå omkring 2000 tobakksrelaterte dødsfall årlig. Vi kan da nærme oss de landene som har lavest dødelighet, sier Guldvog

Powered by Labrador CMS