Annonse

Genterapi mot Parkinsons

Aper med Parkinsons sykdom er blitt behandlet med genterapi og har gjenvunnet kontroll over bevegelsene sine uten store bivirkninger. Det lover godt for framtidens Parkinson-pasienter.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Visste du

Parkinsons sykdom ble første gang beskrevet av den engelske legen James Parkinson i 1817.

Det er en kronisk sykdom i nervesystemet og har følgende hovedsymptomer:

Skjelving
Muskelstivhet
Langsomme bevegelser
Balanseproblemer
Symptomene varierer mye fra person til person og fra dag til dag. De er avhengige av hvor lenge man har hatt sykdommen.

Årsaken til Parkinson er ukjent. Men symptomene skyldes i stor grad mangel på et organisk stoff i hjernen – dopamin.

Opp mot 8000 mennesker i Danmark har Parkinsons sykdom, men mange flere er som pårørende påvirket av sykdommen.

Gjennomsnittsalderen for folk som får diagnosen er 61 år.

Kilder: NetDoktor.dk og Parkinsonforeningen

 

Skjelvende kjendiser som Michael J. Fox, Muhammed Ali og pave Johannes Paul II har de siste årene satt fokus på Parkinsons sykdom.

Et fransk-engelsk forskerteam gir nå håp til pasientene, som opplever muskelstivhet, skjelvinger, langsomme bevegelser og balanseproblemer i hverdagen.

Forskerne har hatt stor suksess med å behandle parkinsonrammede aper ved bruk av genterapi. De menneskeliknende dyrene gjenvant kontroll over kroppen uten alvorlige bivirkninger, fremgår det av tidsskriftet Science Translational Medicine.

– Det er et viktig skritt fremover. Det viser at metoden virker. Resultatene er robuste og av stor betydning, sier professor i neurovitenskap Deniz Kirik fra universitetet i Lund til videnskab.dk. Kirik forsker selv på en lignende metode.

Sprøytet inn gener i hjernen på aper

For å simulere Parkinsons sykdom hos apene, ga det fransk-engelske forskerteamet hjernegift til dyrene, slik at de utviklet skjelvinger, stivhet og den ustabile kroppsholdningen som er karakteristisk for parkinsonpasienter.

Deretter begynte forskerne behandlingen med genterapi. De satte inn tre gener i apenes hjerne – GCH1,TH og AADC, som er viktige for å produsere signalstoffet dopamin. Nettopp mangelen på dopamin er hovedårsaken til symptomene på hjernesykdommen Parkinson.

Forskerne observerte dyrene i tre og et halvt år. De oppdaget at genterapien konsekvent gjenskapte konsentrasjonene av dopamin i hjernen og rettet feil i dyrenes motorikk uten vesentlige bivirkninger.

Gener skapte dopaminfabrikk i hjernen

Siden 1960-tallet har man primært behandlet parkinsonpasienter med legemidlet levodopa i pilleform.

Problemet med den typen medisinering er at konsentrasjonen av dopamin i hjernen stiger og faller, og svingene forårsaker over tid alvorlige bivirkninger; kroppen går helt i stå eller foretar ufrivillige bevegelser, også kjente som dyskinesi.

Derfor har vitenskapsfolk lenge lett etter en mer kontinuerlig måte å medisinere på, slik at konsentrasjonen av dopamin forblir på et stabilt nivå. Nettopp dette var det man klarte ved å sette inn genene i apenes hjerne, slik at de unngikk dyskinesi.

De tre genene programmerte viktige dopamin-produserende enzymer og skapte på den måten en dopaminfabrikk i apenes hjerner som på en naturlig og kontinuerlig måte ga fra seg den rette mengden dopamin.

Allerede i de første seks ukene etter innsprøytingen av genene fikk apene økt sin mobilitet og redusert sitt handikap, og effektene ble opprettholdt i mer enn ett år etter dette.

Høyere livskvalitet til pasienter med Parkinson

– Hvis det kan bli overført til mennesker, vil det ha svært viktige implikasjoner for hvordan pasienter blir behandlet i fremtiden, sier Kirik til videnskab.dk.

Han mener sjansen er god for at metoden også virker på mennesker. Aper er nemlig de dyrene som minner mest om oss selv, slik at den samme gode effekten anses som det mest sannsynlige resultatet når genterapi blir testet på parkinsonrammede mennesker.

– Vi håper at pasienter ikke trenger å lide under sykdommen og bivirkninger av medisinene i fremtiden, sier Kirik.

– De får mulighet for å beholde jobben, leve livet sitt og opprettholde en høy livskvalitet i mange flere år enn nå. Slik det er i dag, mister de arbeid og selvstendighet, noe som er svært frustrerende for pasientene.

Kliniske forsøk på mennesker

De lovende resultatene har banet vei for kliniske forsøk på mennesker med Parkinson, noe det fransk-engelske forskerteamet allerede er i gang med. Også i USA tester man nå sikkerheten til en lignende metode.

På Lund Universitet håper Kirik å kunne følge opp med kliniske undersøkelser av sin egen innfallsvinkel til genterapeutisk behandling av parkinsonrammede innen to til tre år.

Hvis sikkerheten viser seg å være i orden, kan svenskene begynne på større studier av virkningen på mennesker med Parkinson om fem år.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse og lenker

Dopamine Gene Therapy for Parkinson’s Disease in a Nonhuman Primate Without Associated Dyskinesia; Sci Transl Med; 14 October 2009: Vol. 1, Issue 2, p. 2ra4; DOI: 10.1126/scitranslmed. 3000130.

Science Translational Medicine

Deniz Kiriks profil

 

Powered by Labrador CMS