Fett får eldre til å se yngre ut

Folk over 40 skal ikke være så redde for legge på seg et par ekstra kilo. Amerikanske forskere har nemlig vist at fettet får folk til å se yngre ut.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinnene er eneggede tvillinger, men ser ikke like gamle ut. Kvinnen til høyre har et yngre utseende fordi hun veier mer, mener forskerne. (Foto: American Society of Plastic Surgeons)

Spørsmålet er like gammelt som forfengeligheten selv: Hvordan kan vi se yngre ut etter hvert som vi blir eldre?

Svaret er et par ekstra kilo fett – i hvert fall hvis man spør kirurgen Bahman Guyuron fra Case Western Reserve University i Cleveland i USA, som er leder av et omfattende forskningsprosjekt på tvillinger.

Forskningsgruppa hans offentliggjør nå resultater som tyder på at man kan viske ut rynkene ved å legge på seg et par ekstra kilo. Forskningen publiseres i en kommende utgave av tidsskriftet Plastic and Reconstructive Surgery.

Lederen av forskningsprosjektet er lege Bahman Guyuron, som er spesialist i kosmetisk kirurgi for ansikter.

Sammen med sine kolleger har han studert fotografier av 186 par identiske tvillinger. Fotografiene ble tatt ved den årlige Twins Days Festival.

Vekt den viktigste faktoren

Siden tvillingene har identiske gener, vil forskjellen i hvor gamle de ser ut kun skyldes at de har levd på hver sin måte og i hvert sitt miljø.

Guyurons team fikk tvillingene til å fylle ut et spørreskjema om hvordan de levde, for eksempel hvor mange ganger de hadde vært gift, og hvor ofte de brukte solkrem når de solte seg.

Dessuten vurderte forskerne hver tvillings alder ut fra fotografier.

Teamets mest slående oppdagelse var tvillingenes vekt. Mange tvillinger viste seg å veie noenlunde det samme og så også omtrent like gamle ut.

Men så snart forskjellen i tvillingenes BMI (kroppsmasseindeks) var på fire poeng eller mer, hadde det en stor innvirkning på tvillingenes anslåtte alder.

For tvillinger som var under 40 år gamle, så den tyngste tvillingen eldst ut. Men for tvillinger over 40 år, var det helt omvendt. Her var det tvillingen med høy BMI som så yngst ut.

Forklaringen er antagelig at de ekstra kiloene fett fyller ut furene i ansiktet hos den tykke tvillingen, som dermed lurer seg til å se yngre ut.

Heller singel enn skilt

Det er imidlertid ikke bare vekten som bestemmer vår anslåtte alder. Sunn levemåte har også en svært stor betydning, viser resultatene.

Røyking og det å sole seg uten solkrem har en negativ effekt – det samme gjelder skilsmisse, som i gjennomsnitt gjør en knapt to år eldre.

En stor overraskelse var at det å være enslig ikke hadde noen særlig effekt på alderen.

De deltakerne som var skilt, så markant eldre ut enn de som alltid hadde vært enslige, så ifølge forskerne er det bedre for utseendet å være enslig enn å være i et dårlig og nedbrytende parforhold.

Svakhet ved studien

En svakhet ved studiet er ifølge forskerne selv at det bare forholder seg til ansiktet.

Hvis man i stedet hadde tatt med hele kroppen, så ville en slank person antagelig generelt se yngre ut enn en tykk person.

Den effekten vil sannsynligvis ha en svakt utviskende effekt på den markante forskjellen i tvillingenes tilsynelatende alder, som forskerne har funnet ved bare å studere ansiktene.

Lenker

Om dr. Bahman Guyuron

De offentliggjorte resultatene
 

 ______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.
 

Powered by Labrador CMS