Gamle travere lever lengst

Eldre med høy marsjfart har større sjanse for å leve lenge. Å kjenne lusa på gangen kan være viktig for å finne forventet levealder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Illustrasjonsbilde: www.colourbox.no)"

Forskere har sett på en samling av ni studier av mer enn 34 000 mennesker over 65 år. Gangfarten ved en en viss alder ble sammenlignet med levetiden.

Farten var en spesielt god indikasjon på forventet levealder hos de personene som var over 75 år, ifølge forskerne.

- Hvor mange år vi kunne forvente at en person ville leve, uansett kjønn eller alder, økte da sammen med farten på gangen deres.

Det forklarer forsker Stephanie Studenski ved University of Pittsburgh, som har publisert funnene i tidsskriftet JAMA.

Best nytte fra 75 år

Personene i studien bodde hjemme, og ble fulgt opp fra seks til 21 år etter at de hadde målt gangfarten sin første gang.

I gåtesten ble personene bedt om å gå fra seks til åtte meter i sitt vanlige tempo, og gjennomsnittsfarten på travingen var i underkant av én meter i sekundet.

85 prosent overlevde de første fem årene etter målingen. Etter ti år levde 60 prosent av personene, ifølge en pressemelding fra JAMA.

Avhengig av hvor fort de gikk, hadde mennene som ble testet da de var 75 eller eldre fra 19 til 87 prosent sjanse for å kunne leve i ti år til.

Kvinnene i samme aldersgruppe hadde fra 35 til 91 prosent sjanse til å leve ti år til, avhengig av gangfarten.

Ga mer optimisme for noen

De som lå midt på resultatlista for hurtighet i denne gruppa, hadde en fart på omtrent 0,8 meter i sekundet.

Hvis de gikk én meter i sekundet eller raskere, ga en beregning ved hjelp av gangfart, kjønn og alder hyggeligere prognoser for levetid enn hvis forskerne bare regnet ut fra kjønn og alder.

Forskerne mener man kan beregne forventet levealder like nøyaktig med alder, kjønn og gangfart, som hvis man erstattet den siste faktoren med personens bruk av bevegelighetshjelpemidler og selvrapportert funksjonsevne.

Kunne erstatte andre målinger

Selv ikke å måle ut fra faktorer som kroniske tilstander, røykehistorie, blodtrykk, kroppsmasseindeks og sykehushistorie, gir et mer nøyaktig bilde enn det gangfarten kan gi, mener forskerne bak studien.

- Det å gå krever energi, kontroll over bevegelser, det både støtter og belaster flere organsystemer, som hjerte og lunger, sirkulasjon og nerve- og muskelsystemer, sier Studenski.

- En treg gange kan gjenspeile både skade på systemer og et høyt energiforbruk ved det å gå, sier hun i pressemeldingen.

"(Illustrasjonsbilde: www.colourbox.no)"

Kan gi både gode og dårlige utsikter

For eksempel kan det se på gangfart sammen med kjønn og alder bidra til å spotte eldre mennesker som har god sjanse for å leve i fem eller ti år til, tror hun.

Det kan gjøre det enklere å vurdere hvem som skal få forebyggende behandling.

De mener dessuten at det kan være en idé å følge med på gangen til enkelte personer over tid, og være oppmerksom dersom vedkommende sakker farten, som kan bety en forandret helsetilstand.

- Gangfart kan være en enkel lavterskelindikator på helse hos en eldre person, sier forskerne.

Ikke full enighet

Ikke alle fagfolk er like sikre på at metoden kan bidra til å bestemme hva slags helsebehandling eldre bør få.

Matteo Cecari ved Universita Campus Bio-Medico i Roma har skrevet en kommentar til artikkelen, i det samme tidsskriftet.

Han mener blant annet at det fremdeles er usikkert om en forbedret gangfart er et tegn på at en person har en forbedret helsetilstand.

- Vi trenger videre forskning for å bli sikre på om gangfart har potensial til å endre måten vi definerer en eldre person på, medisinsk sett, skriver han i kommentaren.

Kilder:

Pressemelding fra JAMA and Archives Journals, 4.januar 2011

S.Studenski m.fl. Gait Speed and Survival in Older Adults. JAMA, 5.januar 2011. DOI: 10.1001/jama.2010.1923.

Powered by Labrador CMS