Annonse

Amputasjoner hos diabetes-syke kan halveres

Selv enkle tiltak mot fotsår kan redusere forekomsten av amputasjoner så kraftig, ifølge svenske ortopeder.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Skader på nerver, sirkulasjonsproblemer og infeksjoner kan forårsake alvorlige fotproblemer hos personer med diabetes. Nerveskade kan for eksempel gi trykkpunkter som kan medføre blemmer, betennelse eller åpne sår. (Foto: CDC/ Amanda Mills

Fotsår hos diabetikere:

Pasienter med diabetes har vanskeligere for å bli kvitt sår på føttene. Opptil 15 prosent av alle personer med diabetes vil utvikle diabetiske fotsår i løpet av livet.

Sårene er ofte forbundet med nedsatt blodsirkulasjon og følsomhet i føttene. De er uttrykk for en mer fremskredet diabetessykdom.

135 000 personer i alderen 0-79 år bruker legemidler mot diabetes i Norge, men det er mørketall siden mange også sykdommen uten å vite det.

Kilder: Folkehelseinstituttet, forskning.no.

Fotsår og påfølgende amputasjoner er et alvorlig helseproblem.

I snitt må en person et sted i verden amputere på grunn av komplikasjoner ved diabetessykdom hvert 30 sekund, påpekes det fra Sahlgrenska akademin.

De Gøteborg-baserte forskerne trekker imidlertid fram at sko med tilpassede innlegg, fotterapi og regelmessige kontroller gjør at antallet amputasjoner kan halveres.

I tillegg vil mindre plager med fotsår bidra til å styrke livskvaliteten for mange diabetikere.

- Å forebygge diabetiske sår gir ikke bare mindre lidelser for den enkelte pasient, det utgjør også en stor besparelse for samfunnet, sier forsker Ulla Tang ved Sahlgrenska Akademin.

- Et innlegg koster 850 til 1450 svenske kroner. Å lege et fotsår koster i snitt 70 000  kroner årlig, mens en amputasjon beløper seg til opp mot 1 million kroner, påpeker hun.

Finne riktige tiltak

I alt 446 norske diabetespasienter måtte enten ha amputasjon på lår, legg eller fot i 2011, noe som er en økning på 100 pasienter fra 2010, viser tall fra Helsedirektoratet.

Siden 2008 har de svenske forskerne fokusert på å finne de riktige tiltakene for den enkelte pasient, som beskytter føttene mot kraftig trykk, slik at risikoen for sår på fotsålen blir minst mulig.

De skal legge fram resultatene sine på en konferanse i India i februar. 

- Bør sjekkes minst en gang i året

I Norge har det tidligere vært rettet kritikk mot oppfølgningstilbudet i helsetjenesten for diabetespasienter med fotsår.

Postdoktor Marjolein M. Iversen ved Høgskolen i Bergen har påpekt at det særlig i primærhelsetjenesten er for lite fokus på å forebygge slike sår

- Diabetespasienter bør sjekkes for fotsår minst en gang i året. Ved en mer fremskredet diabetessykdom, bør de sjekkes hver tredje måned.

Det sa Iversen da hun avla sin doktorgrad på diabetesrealterte fotsår.

Nytt verktøy

På konferansen i februar skal Sahlgrenska-forskerne vise fram et digitalt verktøy som lettere og med større nøyaktighet kan vurdere risikoen for slike sår hos diabetikere.

Tanken er igjen at dette skal bane vei for anbefalinger om passende innlegg og sko for den enkelte, ifølge en pressemeldning. 

I den svenske studien deltok 114 svenske diabetespasienter med en snittalder på 58 år. De hadde vært diabetessyke i ti år.

Fotstell er viktig for diabetespasienter, spesielt for de eldre som har hatt sykdommen i lengre tid.

- Fordelte trykket effektivt

I løpet av en toårsperiode prøvde forsøkspersonene ut tre typer skoinnlegg.

Etter ett år hadde bare 0,9 prosent fått nye fotsår, mens forekomsten i andre lignende grupper av diabetespasienter har vært rapportert til 3-8 prosent.

- Gode sko og innlegg kan halvere trykket på foten.

- Alle tre innleggstypene som ble benyttet, fordelte effektivt trykket under fotsålen, og dermed reduserte man risikoen for sår, sier forsker Ulla Tang ved Sahlgrenska i pressemeldingen.

I tillegg viser studien at langt flere diabetespasienter enn de som tilbys fotpleie, kunne trengt dette.

Powered by Labrador CMS