Annonse

Stiller spørsmål ved omega 3-effekt

Omega 3-tilskudd reduserer trolig ikke risikoen for svekket hukommelse og tenkeevne hos eldre over få år. Hva effekten blir på lengre sikt bør undersøkes nærmere, mener forskere.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Det viser ny forskning, en Cochrane systematic review, som har gjennomgått tilgjengelige data fra studier som har vart inntil 3,5 år.

- Ut fra disse studiene ser det ikke ut til å være noen fordeler for eldres kognitive helse av å ta tilskudd med omega 3. 

Det sier medforfatter og klinisk ernæringsfysiolog Alan Dangour ved London School of Hygiene & Tropical Medicine, i en pressemelding.

Forskernes analyser viser at eldre som tok slike tilskudd, ikke hadde bedre resultater på kognitive tester enn eldre som enten fikk placebo, eller som brukte margarin i kosten.

Både hukommelse, generell mental tilstand og taleførhet er undersøkt nærmere.

Bidrar på viktige områder

Omega 3-fettsyrer bidrar riktignok på mange viktige områder i kroppen.

Slike fettsyrer er viktige for cellene våre, og antas blant annet å ha positiv effekt immunsystemet, samt hjerte- og karsykdom.

Fra tidligere har også studier antydet at omega 3-fettsyrer, særlig fettsyren DHA, kan spille en rolle i å holde nerveceller i eldre hjerner i god stand. 

Det finnes imidlertid lite dokumentasjon på at slike fettsyrer kan hindre kognitive svekkelser  - eller demenssykdom, påpekes det videre.

Kan ta mer tid å se effekter

Likevel; de analyserte studiene har ganske kort oppfølgingstid. Derfor vil det også være noen usikkerhetsmomenter med i bildet, siden de eldre er blitt studert over maksimalt 3,5 år.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

- Vi ser bare en liten tilbakegang i kognitiv funksjon, sier Dangour.

 - Det kan hende at det tar mye lengre tid å se noen effekter av slike tilskudd, medgir han.

Forskerne mener at det er grunn til å undersøke langtidseffekter.

Og at det særlig vil være et behov for at framtidige studier undersøker eldre med lavt inntak av omega 3 gjennom kosten.

- Spis fisk

I mellomtiden påpeker forskerne andre gunstige effekter av fiskeolje, der den opprinnelig kommer fra. Altså rett fra fisken:

- Å spise fisk er en viktig del av et sunt kosthold, og vi støtter fortsatt anbefalingene om to fiskemiddager i uken, inkludert en med fet fisk.

Dette er ifølge de engelske anbefalingene, de norske rådene sier 2-3 fiskemiddager i uken, og at 200 gram bør være fra fet fisk.

Forskerne har analysert funn i tre studier som anses å ha høy metodisk standard.

3 536 forsøkspersoner på 60 år eller mer deltok. Ingen hadde noen tegn til svekkelser eller demens ved oppstart av forsøkene. 
  
Referanse:

Sydenham E, Dangour AD, Lim WS. Omega 3 fatty acid for the prevention of cognitive decline and dementia. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 6. Art. No.: CD005379. DOI: 10.1002/14651858.CD005379.pub3

Powered by Labrador CMS