Annonse

Dette har forskerne aldri klart å filme før

Apene ble tatt på fersken med alkoholholdig frukt.

Der mennesker deler en flaske vin, deler kanskje sjimpanser en gjæret frukt?
Publisert

Vi visste at aper spiser gjæret frukt – som inneholder alkohol.

Men den sosiale betydningen alkoholen hos aper, vet vi mindre om.

I en ny studie har forskerne filmet sjimpanser mens de deler gjæret frukt og tilsynelatende nyter den i hverandres selskap.

Litt som hos mennesker når deling av en vinflaske blir sosial smøring, poengterer forskerne bak studien i en pressemelding.

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Current Biology.

Lite alkohol, men mye frukt

I studien satte forskerne ut kameraer som begynte å filme når det var bevegelse foran. Det var slik de fikk fanget det sjeldne øyeblikket. 

Forskerne sjekket alkoholinnholdet i frukten som apene spiste. Det var ganske lavt – omtrent en åttendedel av det du finner i vanlig butikk-øl.

Likevel mener de at dette kan være merkbart for apene, i og med at størsteparten av kosten deres består av nettopp frukt.

Noen fyllefest tror de uansett ikke det blir. Det øker jo heller ikke sjansene deres for å overleve.

Flere kalorier 

Vi har visst lenge at både aper og andre dyr gjerne spiser frukt med alkohol i seg.

En mulig forklaring handler ikke først og fremst om rusen, men at alkohol inneholder mange kalorier. Da kan dyr være programmert til å foretrekke gjæret frukt.

En gjæret frukt inneholder ganske enkelt mer energi enn en fersk frukt. Forskning.no skrev om dette i 2022.

Derfor er denne studien litt interessant. I videoen som forskerne fanget, er det tydelig at apene deler den gjærede frukten.

Kan alkoholen fungere som sosial smøring også hos sjimpansene?

– Sjimpanser deler ikke mat hele tiden. Det kan hende at denne adferden med gjæret frukt er viktig, sier forskeren Kimberley Hockings. Hun er en av forskerne bak den nye studien og jobber på University of Exceter. 

Her gjenstår imidlertid mye forskning for at vi kan få sikre svar. 

To sjimpanse-hanner koser seg med gjæret frukt.

«Full ape»-hypotesen

Søker du mot alkohol, er oddsen høy for at du får deg en energimettet premie, skrev forskning.no i en artikkel i 2017

«Full ape»-hypotesen kommer også inn her. Den handler om at om at moden, og spesielt gjæret frukt var en viktig kilde til kalorier for våre forfedre.

Så viktig var kalorier fra frukt at de store menneskeapene en gang i fjern fortid utviklet en egenskap som gjorde at de ble fetere av å spise frukt. Det fortalte zoolog Torfinn Ørmen til forskning.no i 2022

Referanse: 

Bowland, Anna C., Bersacola, Elena., Ramon, Marina., Bessa, Joana., Melin, Amanda D., Carrigan, Matthew A., Harrison, Xavier A. og Hockings, Kimberley J. (2025).  Wild chimpanzees share fermented fruits. Current Biology.

LES OGSÅ

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS