Annonse

Er dadler og honning sunnere enn sukker?

SPØR EN FORSKER: Naturlig søtning blir ofte brukt som erstatning til hvitt sukker i matlaging. Men blir maten egentlig sunnere av den grunn? 

Kan du bare erstatte godteri med dadler?
Publisert

Vi spiser for mye sukker. Hele 40 prosent av norske ungdommer spiser mer enn anbefalt.

Egentlig bør sukker utgjøre maks ti prosent av den totale energien vår. Helst enda mindre, ifølge Helsedirektoratet.

Dette gjelder både tilsatt og sukker som finnes naturlig i frukt og grønnsaker.

En ny studie viser at det faktisk spiller en rolle hvor du får sukkeret ditt fra. Det er for eksempel bedre å spise kake enn å drikke sukkerholdig brus.

Men hva med dadler og honning? Er det bedre å dyppe en dæsj med honning i teen enn en teskje sukker?

– Ikke bedre alternativer

– Det stemmer at det er populært å bruke alternativer til sukker, sier Mari Mohn Paulsen, forsker ved Senter for bærekraftig kosthold på Folkehelseinstituttet (FHI).

Influensere og ernæringseksperter deler oppskrifter med dadler og honning istedenfor sukker.

– Men dette er ikke veldig mye bedre alternativer, sier Paulsen.

Mari Mohn Paulsen er forsker ved Senter for bærekraftig kosthold på FHI.

Forskjellen mellom tilsatt og fritt sukker

Helsedirektoratet bruker begrepene tilsatt sukker og fritt sukker. 

Det første er det vi vanligvis tenker på som hvitt sukker, altså sukrose. Det inkluderer også fruktose og glukose. En enkel huskeregel er at dette er sukkeret som vi tilsetter maten når vi lager den eller mens vi spiser den. 

Fritt sukker er derimot summen av tilsatt sukker i tillegg til sukkerarter som naturlig forekommer i honning, sirup, fruktjuice og fruktjuicekonsentrat. Altså summen av både tilsatt sukker og naturlig sukker.

Honning inneholder naturlig sukker og blir derfor ofte fremstilt som et sunnere alternativ enn hvitt sukker.

Men er det egentlig det?

Riktignok inneholder honning enkelte vitaminer og mineraler.

– Men innholdet er ubetydelig, og du må spise veldig store mengder for at det skal være et reelt bidrag, sier Paulsen.

Er honning bra for forkjølelse?

Noen mener en skje med honning er lurt når man er forkjølet. Men stemmer dette?

Monica Hauger Carlsen har sett på to systematiske kunnskapsoppsummeringer om  bruk av honning for å bedre symptomer ved hoste.

De viser at honning hjalp noe hos flere av deltkaerne, men at det var vanskelig å konkludere helt entydig at honning hjelper for alle. 

– Mer forskning med god kvalitet kan svare på dette i fremtiden, sier hun.

Kilde:  Monica Hauger Carlsen

Er det ikke bedre med honning i teen?

Det meste av honningen er nemlig sukker.

Den inneholder faktisk 80 prosent sukker, først og fremst glukose og fruktose. Det forteller Monica Hauger Carlsen, forsker ved Seksjon for ernæringsepidemiologi på Universitetet i Oslo.

Resten av honningen er vann og såkalte fytokjemikalier fra blomsternektaren. Dette er stoffer som gir smak og farge, og derfor smaker honningen mer og søtere enn sukker.

– Smaken avhenger av hvilken blomsternektar biene har samlet inn for å lage akkurat den honningen, sier Carlsen.

I tillegg kommer de små mengdene med vitaminer og mineraler.

Kan inneholde bakterier

I likhet med Paulsen mener Carlsen at mengdene næringsstoffer i honning er såpass lave at honningen ikke blir sunn.

Dessuten er honning produsert i Norge vanligvis ikke pasteurisert og kan derfor inneholde bakterier som kan gi sykdom hos barn under ett år, ifølge Carlsen.

Likevel mener hun at honning er et tradisjonsprodukt som vi fint kan inkludere i matlaging og gjerne benytte som søtningsmiddel.

– Man skal bare ikke spise for mye av den, akkurat som med annen sukkerholdig mat, fordi den er energitett, sier hun.

Monica Hauger Carlsen er medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk hos Vitenskapskomiteen for mat og miljø.

Hva med dadler?

I nyere kakeoppskrifter dukker dadler opp som erstatter for sukker. Det gjelder blant annet i sjokoladekaker og Snickers-godteri.

Er disse oppskriftene sunnere enn vanlige kaker og godterier?

Dadler er naturlig søte og inneholder flere vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber, forteller Paulsen.

– Å spise dadler som snacks iblant, eller å bruke det i bakst, kan derfor være et ok alternativ.

Men de inneholder også mye sukkerarter og ganske mye energi sammenlignet med fersk frukt og bær.

Så bruken av dadler bør også begrenses.

Dadler med smak har inntatt butikkene.

Det er rom for å kose seg

Paulsen mener at frukt og bær som dessert, som topping på havregrøt og yoghurt eller i bakverk er et godt alternativt til sukker.

Da får du også med deg mye gunstige næringsstoffer på kjøpet.

Paulsen mener generelt at vi ikke trenger å være så opptatt av å finne alternativer til sukker. Vi bør heller begrense inntaket av matvarer som godteri, brus og kaker til hverdags. 

– I et ellers sunt og variert kosthold er det rom for å kose seg med et kakestykke av og til, uten at det skal være behov for å bruke et alternativ til sukker, sier Paulsen.

LES OGSÅ

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS