Forskere har lenge vært opptatt av skilpadde- og calico-katter, som begge er flerfargede. De er ungene til en svart katt og en oransje katt.
De flerfargede kattene er nesten alltid hunner. Det tyder på at genvarianten som gjør pelsen oransje eller svart, er plassert på X-kromosomet, skriver Science.
Hann-ungene til en svart og en oransje katt pleier å være ensfargede, fordi de arver bare morens X-kromosom. Dermed kan vi gjette at Garfields mor er oransje fordi han arvet sitt eneste X-kromosom fra henne, skriver Science.
Hunnkatter arver et X-kromosom fra hver av foreldrene, men går igjennom en prosess som kalles X-inaktivering, hvor cellene tilfeldig velger hvilket X-kromosom som er aktivt.
Som resultat ender skilpaddekatter med separate flekker av svart og oransje pels, avhengig av hvilket kromosom som ble inaktivert i den delen av huden deres. Calico-katter får hvit pels i miksen fordi de har en annen genetisk mekanisme som stenger ned pigmentproduksjonen i noen celler.
De to forskergruppene har nå uavhengig av hverandre funnet en mutasjon og oppdaget et protein som påvirker hårfargen. Funnene er lagt fram i to preprint-studier og publisert på bio Rxiv. Studiene er altså ikke formelt vurdert av andre forskere ennå og må leses med ekstra forbehold.
I den ene, amerikanske studien undersøkte forskerne hudprøver fra fire oransje og fire ikke-oransje kattefostre. Slik oppdaget de noe spesielt med genet Arhgap36.
Forskerne fant ut at spesielle pigmentceller – kalt melanocytter – produserer 13 ganger så mye RNA fra Arhgap36 hos de oransje kattene som hos de andre kattene. RNA er molekyler som finnes i celler. De har viktige oppgaver i produksjon av proteiner og regulering av gener. RNA består av nesten de samme byggesteinene som DNA.
Ved å undersøke 188 kattegenomer, fant de også ut at de oransje kattene manglet en strekning av DNA. De fant den samme mutasjonen i Arhgap36-genet i hver eneste oransje, skilpaddefargede og trefargede katt.
Forklarer hvorfor de er hanner
Arhgap36-genet finnes på kattens X-kromosom, noe som forklarer hvorfor de fleste oransje katter er hanner.
Den andre studien er japansk og bekrefter disse funnene. Disse forskerne undersøkte 24 villkatter og kjæledyrkatter fra Japan og 258 kattegenomer samlet inn fra andre steder i verden.
Annonse
Da forskerne fant ut at de hadde gjort lignende oppdagelser, bestemte de seg for å samkjøre publiseringen av studiene, skriver Science.