Saken er produsert og finansiert av Havforskningsinstituttet - Les mer
For lite jod i svangerskapet kan påvirke barnets utvikling. Lav IQ, dårligere språkutvikling, redusert finmotorikk og økte atferdsproblemer kan være noe av det jodmangel kan føre til.

Gravide har fortsatt for lite jod

– Det er ikke nok å si at alle må spise mer fisk og drikke melk. Den beste løsningen er å tilsette jod i saltet som brukes i matindustrien, sier forsker.

25.5 2018 05:00

– Det er urovekkende at vi nok en gang finner at jodmangel er så utbredt blant gravide, sier seniorforsker Lisbeth Dahl.

Tallene er fra studien Liten i Norge, der 1000 gravide fra Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø har deltatt.

De nylig publiserte tallene bekrefter tidligere, lignende studier som Den norske mor og barn-undersøkelsen, og studier fra OsloMet som også konkluderte med at åtte av ti gravide får for lite jod.

80 prosent har for lave nivåer

Jod er viktig for dannelsen av hormonene trijodtyronin og tyroksin. Disse hormonene regulerer stoffskiftet og er kritiske for normal utvikling av hjernen og nervesystemet i fosterlivet.

Verdens helseorganisasjon anbefaler et jodnivå på mellom 150 og 250 mikrogram per liter i urin.

– 78 prosent av deltakerne hadde jodnivåer som var under de anbefalte nivåene, og dette er ikke bra. Det er viktig at denne informasjonen kommer ut, slik at flere kan bli bevisste på dette, sier Dahl.

I studien var gruppens medianverdi på 85 mikrogram jod. Det vil si at 50 prosent av kvinnene hadde nivåer som var under dette, og 50 prosent var over.

Ikke nok å spise fisk og melk

Jod finnes i få matvarer, men de beste kildene er meieriprodukter og mager fisk. I studien så forskerne at kvinnene som spiste mye meieriprodukter, hadde en del høyere jodnivåer enn de som spiste mindre av dette.

Men likevel var ikke nivåene i nærheten av det Verdens helseorganisasjon anbefaler. Det tyder på at kostholdet ikke er nok for å sikre en god jodstatus.

Nylig sto forskere og eksperter fra 27 land frem med et felles opprop der de krever strakstiltak mot jodmangel hos europeiske mødre og barn.

– Det er ikke nok å si at alle må spise mer fisk og drikke melk. Den beste løsningen er å tilsette jod i saltet som brukes i matindustrien, sier Dahl.

Skal undersøke om det har effekt på barna

For lite jod i svangerskapet kan påvirke barnets utvikling. Lav IQ, dårligere språkutvikling, redusert finmotorikk og økte atferdsproblemer kan være noe av det jodmangel kan føre til.

Forskerne jobber nå videre med tallene fra de gravide i Liten i Norge-studien, der Vibeke Moe ved Universitetet i Oslo er prosjektleder. Flere resultater fra studien vil komme.  

– Nå holder vi på å se på om de lave jodnivåene har hatt en effekt på barna, sier Dahl.

Referanse:

Lisbeth Dahl m.fl: Iodine Deficiency in a Study Population of Norwegian Pregnant Women—Results from the Little in Norway Study (LiN). Nutrients. 2018Sammendrag.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse