I et sagn fra Elverum heter det: «Engang for riktig lenge attende stod en kar og skulle over ved Vålbekksundet. Somme sier det var ved Jømnsundet. Mens han stod der og vente ropte det fra elva: "Tiden og stunden er opprunden, men mannen er ikke her." I det samme kom en mann kjørende. Han skalv fælt. Han ble med på ferja. Midt utpå falt han ned i og druknet.» (Bilde: Theodor Kittelsen/Nasjonalgalleriet)

Se hvilke sagn som kommer fra hjemstedet ditt

Norge er full av gamle sagn om varulver, hekser og spøkelser. I et nytt interaktivt kart kan du finne historiene fra ditt eget hjemsted.

En varulv gikk løs i Lindesnes i Vest-Agder, et gjenferd skremte folk på Senja i Troms, og to nisser sloss i Ullensvang i Hordaland.

I Norsk folkeminnesamling ved Universitetet i Oslo finnes mange gamle sagn fra hele Norge. De fleste ble samlet inn på 1800- og 1900-tallet.

– Sagn er en internasjonal sjanger, men med lokal stedfesting. Sagnene i vår samling handler om overnaturlige vesener, men det som skiller sagnet fra eventyret, er at sagnet utgir seg for å være sant, sier kulturhistoriker Line Esborg.

Finn ditt lokale sagn

Kartet gir en oversikt over lokale sagn i Norge. Du kan også sende inn sagn fra hjemstedet ditt til Norsk Folkeminnesamling. (Skjermdump fra UiO sine nettsider)

Norsk folkeminnesamling lanserer nå et digitalt sagnkart hvor hvert av sagnene i samlingen er plassert på det stedet i Norgeskartet hvor det ble samlet inn.

Den digitale plattformen er et samarbeid med Norsk folkeminnesamlings svenske søsterarkiv, Institutet för språk och folkminnen. Det norsk-svenske kartet inneholder over 6000 sagn.

– Ideen er å gjøre samlingen tilgjengelig for alle. Mange er opptatt av sin hjembygd og hvilke fortellinger som ble fortalt der, og i dette nye sagnkartet kan alle finne sagnene fra sitt hjemsted, sier Esborg.

I det digitale sagnkartet kan du få overblikk over antall sagn per område, lagre favorittfortellinger og dele dem med venner via sosiale medier.

Vil ha hjelp fra publikum

Kartet skal bygges ut i løpet av året og Esborg håper på å få hjelp fra dem som bruker kartet.

– Dette er bare første fase i innsamlingen, og vi håper å bygge den ut med flere sagn og mer kunnskap om personene som samlet dem inn. Dersom folk har fortellinger fra sin hjembygd som ikke er med, blir vi veldig glade hvis de tar kontakt med oss.

Send i så fall e-post til folkeminner@ikos.uio.no

Her finner du sagnkartet.

Powered by Labrador CMS