Portugal har vel 10 millioner innbyggere, noe som er ganske lite i forhold til for eksempel Spania (46 millioner), Italia (60 millioner) eller Tyskland (81 millioner). Så hvorfor er portugiserne så gode i fotball? (Foto: Wikimediacommons/CC BY-SA 3.0)

Hvorfor er Portugal så gode i fotball?

Portugal vant EM i fotball, Ronaldo er kåret til verdens beste, og nylig sto den portugisiske treneren José Mourinho i spissen for vinnerlaget av Europa League. Hva er hemmeligheten?

Flere portugisiske enere

Portugal er regjerende verdensmestre i strandfotball og ligger i verdenstoppen innen futsal (innendørs).

I 2016 var verdens beste fotballspiller innen både «normal» fotball, futsal og strandfotball fra Portugal.

Portugals gode fysikk

Peter Krustrup har utført en studie som viser at bare 1 av 4 lag vinner sin andre kamp med ekstraomganger hvis de spiller mot en motstander som ikke har hatt ekstraomganger i turneringen.

Portugal gjorde alt sammen to ganger på veien mot EM-gullet i 2016 og vant på ekstraomganger tre ganger på rad. Det har ingen lag klart før.

Portugiserne må være flinke til å utvikle talenter, det er helt tydelig.

Portugals landslag har vunnet EM, og topplag trent av portugisiske trenere gjør det bra – som for eksempel José Mourinhos Manchester United, som nylig vant den nest gjeveste klubbturneringen, Europa League.

Og Cristiano Ronaldo er fra Portugal, og han avgjør stadig viktige kamper. Senest scoret han to ganger da Real Madrid scoret fire mål mot Juventus i Champions League-finalen.

Men det er også mange andre som gjør det bra. Belgia har mange gode spillere, man kommer aldri helt til topps i sluttrundene. Lionel Messi er på nivå med Ronaldo, men i år har verken Barcelona eller Argentina vunnet så mye.

Så hva er det med Portugal?

Tre viktige elementer i Portugals suksess

Svaret deler seg i tre, ifølge forskeren João Brito, som er ansatt av det portugisiske fotballforbundet til å stå for den fysiske treningen av landslaget.

1) Høy kvalitet i treningen. João Brito har snakket med mange topptrenere, blant annet på kurs i regi av det europeiske fotballforbundet, UEFA.

– Hvis det finnes en portugisisk metode, noe som kan forklare at portugisiske trenere gjør det godt, så er det at de er så opptatt av kvaliteten på treningen.» Kvalitet betyr her å følge, måle og utvikle hver enkelt spiller ved hjelp av analyser og øvelser som bygger på vitenskapelig kunnskap.

2) God kommunikasjon mellom trenerstab og spillere. Det skal gi sammenheng mellom det trenerne ser og det spillerne opplever på banen. Samtidig gjør det arbeidet lettere med det tredje punktet, som João Brito mener er det viktigste.

3) Spillerne skal ha det bra.

Ifølge Brito er det helt essensielt at spillerne er stolte over å være med på landslaget. Er de ikke det, er det noe galt. Det er ikke nok å passe på at spillerne får i seg nok karbohydrater. Det handler også om de små tingene.

– Vi mener at god søvn er det viktigste for å komme seg etter fysiske anstrengelser. Men samtidig elsker vi espresso i Portugal. Men vi forbyr ikke kaffe. Snarere lar vi spillerne drikke det på visse tidspunkt i lave doser. Førsteprioriteten vår er spillernes velferd, konstaterte Brito da han deltok på et fotballseminar ved Syddansk Universitet.

Psykologi kan avgjøre

Alt dette gir god mening, ifølge Anne-Marie Elbe, som er forsker i sportspsykologi.

– Det er så små marginer på det høyeste nivået, og det er så komplekst hva som gir en god prestasjon. Men forskning viser at den psykologiske faktoren kan avgjøre når lag i utgangspunktet står likt, forteller Elbe.

Hun fremhever to teoretiske ideer som underbygger dette:

Selvbestemmelsesteori («self determination theory»), som sier at folk presterer bedre hvis de opplever at tre betingelser er til stede:

  • Autonomi – det å ha innflytelse på hva som skjer.
  • Kompetanse – å oppleve å kunne utfolde seg selv fullt ut.
  • Gode sosiale relasjoner – du skal føle at du passer inn.

Når alle de behovene er oppfylt, har du det bra og kan prestere bedre.

Den andre teorien er sammenhengskraft («cohesion»), altså det å være enige om å nå et felles mål og hvor tett føler man seg bundet sammen som gruppe.

– Forskningen viser at hvis du skal prestere optimalt, må begge deler fungere bra. Det er ikke nok å være enige om målet hvis du ikke henger sammen som gruppe, forklarer Elbe.

EM viste Portugals styrke som en enhet

Ifølge fotballprofessor Peter Krustrup kan man se på banen at Portugal både er i eminent fysisk form og henger sammen som en enhet.

Han nevner som eksempel åttendedelsfinalen mot Kroatia under EM i 2016.

– Kampen har vart i 117 minutter når Portugal erobrer ballen på kanten av eget sekstenmeterfelt, og fire spillere sprinter fremover, selv om de ikke aner om de kommer i nærheten av å røre ballen i det angrepet.

– De passerer flere Kroatia-spillere på vei frem, og alle fire – Sanchez, Nani, Ronaldo og Quaresma – berører ballen før den ligger i nettet, forteller Krustrup.

– Portugals overgangsspill var gjennomført og enestående gjennom hele EM. Det viste en omstillingsvilje og en evne til å motstå slitne bein som for eksempel Frankrike ikke hadde i finalen. Det er slike ting som viser at det må være harmoni i laget, sier Krustrup, leder av forskergruppen Sport og Helse ved Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet.

Frankrike viste det motsatte av samhold

Ifølge Krustrup viste spillere og trenere for Frankrike det stikk motsatte i EM-finalen.

Ved stillingen 0–0 i ekstraomgangen trampet stjernespilleren Paul Pogba flere ganger i bakken. Trenerne, med Didier Deschamps i spissen, var tydelig frustrert, og det var stor forvirring blant franskmennene i pausen mellom de to ekstraomgangene, da Deschamps bare hadde fokus på en enkelt spiller.

– Det bidrar ikke til gode prestasjoner når alt handler om å stå sammen og skape en avgjørende sjanse, å trampe i bakken og skjelle ut andre, påpeker Krustrup, som nå er uteksaminert som trener på toppnivå.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS