Thailand holder skansen som det nest mest populære landet å reise til for nordmenn om vinteren, etter Spania inkludert kanariøyene. Thailand er vinneren på rutefly og nummer to på charter på avganger fra Norge. Andre populære reisemål som Egypt og Tunisia har falt helt ut. Bildet er fra Phi Phi Island i Phuket-området. (Foto: Shutterstock/NTB Scanpix)

Reiselysten vår er ikke svekket av terror og zika

Uroen i verden i år har ikke svekket nordmenns reiselyst, nesten halvparten skal utenlands i vinter. Dårlig sommervær, billige flybilletter og lavt rentenivå gjør at vi reiser like mye som før. Men ikke hvor som helst.

Slik ble undersøkelsene gjort

Sifo-undersøkelsen er en spørreundersøkelse av reisevaner og reisemotiver blant ett tusen personer mellom 18 og 79 år fra et representativt utvalg i Norge.

Bookingstatistikken viser det nordmenn faktisk har bestilt av reiser fra Apollo, Ving, SAS, Norwegian, Lufthansa, en rekke cuiserederier samt leiebil og hoteller. Ryanair er ikke med. 

Bestillinger gjelder både online, i butikk og over telefon. Ticket er Nordens reisebyrå.

Frykt for uroligheter etter terrorangrep, kuppforsøk og zikavirus-utbrudd gjør at vi setter kursen for andre reisemål enn før. Vi velger bort Tyrkia, Egypt,Tunisia og Karibia.

45 prosent av alle nordmenn oppgir at de planlegger å reise utenlands i løpet av vinteren. I tillegg sier 21 prosent at de teller på knappene og vurderer en utenlandstur før neste sommer.

Det viser en undersøkelse som Forbruksforskningsinstituttet SIFO har gjort blant tusen nordmenn over 18 år i hele landet, for reisebyrået Ticket.no.

Reiselysten holder seg stabil i forhold til på samme tid i fjor, da Respons Analyse gjorde en tilsvarende undersøkelse.

Rømmer fra kjedelig hverdag

Sol og varme er den klart viktigste grunnen til at vi vil utenlands om vinteren. Hele 48 prosent oppgir dette som motiv.

Dette er aller viktigst for den eldste aldersgruppen, de over 66 år. 

Andre reiser for å få ny inspirasjon og energi midt på vinteren. Eller fordi de vil komme bort fra den kjedelige hverdagen.

– Flest i aldersgruppen 31 til 40 år oppgir at de vil rømme litt fra hverdagen, og det kan kanskje ha med tidsklemmen å gjøre, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket som presenterte undersøkelsen på Oslo Plaza hotell på tirsdag. 

Andre oppgir at de reiser bort for å få kvalitetstid med partneren eller med familien. 

En av tre har skiftet kurs etter terror

Tryggheten på reisemålet er viktigst nest etter godt vær når vi velger reisemål. Se video:

Menn er mer villige til å ta risiko enn kvinner. Mens 51 prosent av kvinnene oppgir trygghet som viktigst, svarer bare 41 prosent av mennene det samme.

Frykten for terror og terrortrusler har påvirket reisevanene til en av tre spurte. Tar vi med krig og den politiske situasjonen, har hele to av tre nordmenn fått reisevanene påvirket. 

– Det er grunn til å tro at dette gjelder de som før pleide å reise til Egypt og andre land der det har vært uroligheter, sier Andresen. 

Men de fleste av disse har bare byttet reisemål. Bare syv prosent har enten avbestilt reisen eller endret avreisedato.

Hele fire av ti har stålnerver og lar ikke hendelser i omverdenen påvirke reisevanene.

Amerikanere er derimot langt engsteligere enn nordmenn. Hele fire av ti er redd for terrorhendelser på egen jord, ifølge en fersk, amerikansk studie.

Foretrekker Europa og Asia

De fleste av oss reiser innen Europa i vinter (61 prosent), som er en svak økning. Asia står for 26 prosent av trafikken og Nord-Amerika tar åtte prosent.

– Europa oppleves trygt og reisetiden er kort. Generelt har også Europa fordel av at storbyferiene øker, nevner Andresen som årsaker.

Men både gamle klassiske sol- og badereisemål som Spania og Kanariøyene samt eksotiske nykommere i Asia nyter godt av nordmenns fortsatte reiseiver, sier hun.

Thailand ruler i øst

Thailand står i en særstilling som det nest mest populære landet etter Spania vinterstid. Hit har bestillingene økt med 26 prosent, sammenlignet med i fjor.

Thailand troner øverst på rutefly. 

– Det er ennå for tidlig å si hvordan kongens død vil påvirke nordmenns reiselyst, sier Andresen. Etter at kongen i Thailand døde, har det vært en lengre sørgeperiode i landet, og landet er preget av usikkert for hva som vil skje.

Men også andre land i Asia som Vietnam, Sri Lanka, Singapore og Japan blir mer populære.

– Økningen til Japan med Tokyo tror vi har kommet som et resultat av billigere flypriser, sier hun.  

Terrorfrykt rammer ulikt

Tyrkia, Tunisia og Egypt er døde som reisemål for nordmenn. Terrorangrepene i Tunisia og Egypt har gjort at charterselskapene ikke tilbyr disse reisemålene inntil videre.

Charterarrangørene har derfor økt kapasiteten til andre reisemål som anses som trygge.

– For Tyrkias del ser vi forskjell på nordmenn og svensker. Ingen nordmenn vil til Tyrkia etter kuppforsøket i sommer og urolighetene som fulgte, mens svensker fortsatt drar til turistområdene i landet, sier  Andresen.

Paris og Nice har tatt seg opp

Bransjen ser også en tydelig forskjell mellom ulike land avhengig av om det var typiske turistmål som ble rammet av terror eller om terroren har rammet befolkningen generelt.

– Etter en kortvarig nedgang i nordmenns reiseiver til Paris og Nice rett etter terrorangrepene, er reisevirksomheten fra Norge nå tilnærmet som før, sier Andresen.

Paris og Nice opplevde stor svikt i turismen etter terrorangrepene i januar og i juli, ifølge VG.  

Paris er på tiendeplass på listen over byer flest nordmenn tar rutefly.

Karibien går tilbake

Bestillingene til karibiske reisemål som Cuba, Jamaica og Puerto Rico har gått tilbake. Cruisereiser går også svakt tilbake.

– Dette kan skyldes zikavirus-utbruddet, siden Miami som er utreisehavn er rammet, men også at nyhetens interesse har gitt seg. Prisnivået er også relativt høyt i Karibia, sier Andresen. 

Folkehelseinstituttet gikk tidligere i år ut og advarte gravide mot å reise til en rekke land i Latin-Amerika, deriblant flere øyer i Karibia. Se denne saken på nrk.no. 

Men de har også nylig advart mot å reise til Thailand av samme grunn. 

– Men dette kan vi ennå ikke se har gjort utslag på salget, sier Andresen.  

Billig pund trekker oss vestover

Spania inkludert Kanariøyene og Storbritannia er de mest populære ferielandene i Europa denne vinteren.

Spania er desidert størst med 56 prosent av alle reisende, til tross for en liten nedgang.

Bestillinger til Storbritannia øker med 33 prosent.

– Dette skyldes nok at pundet har blitt mye billigere etter Brexit, sier Andresen. London øker med 64 prosent, mens Edinburg har mer enn doblet antall reisende fra Norge. 

Rutefly tar over for charter

Charterturer har en liten nedgang i vinter, men bestillinger på rutefly øker med 19 prosent. 

– Priskrig på flybilletter på en rekke destinasjoner gjør at flere reiser på helgeturer på impuls enn før, forteller Andresen.

De kan imidlertid ikke merke noen nedgang som følge av flypassasjeravgiften, som ga nådestøtet til Rygge flyplass. Det er også ventet at dette vil redusere avganger fra andre mindre flyplasser i Norge. 

–  Men så langt ser det ut til at trøndere heller reiser via Oslo enn å droppe utenlandsreisen, sier Andresen.

Hittil har bestillinger for vinteren til tross for nedgang på charter, økt med ni prosent, viser en undersøkelse Ticket har gjort. Så vel sol- og badereiser som storbyferier øker i vinter.

Også i fjor høst var nordmenns reiseaktivitet stabil utenlands, mens vi reiste mindre innenlands

Tre av fire reiser utenlands

75 prosent av de spurte i SIFO-undersøkelsen oppgir at de reiser på minst en utenlandsreise i året.

Halvparten av disse oppgir at de reiser på to eller flere utenlandsreiser hvert år.

Ti prosent oppgir også at de kommer til å øke antall reiser de nærmeste 12 månedene.

Den viktigste grunnen til dette er større reiselyst, men mange oppgir også bedre inntekt.

– Her kan det lave rentenivået spille inn som en årsak til at folk føler de har nok penger å rutte med, sier Andresen.

I tillegg førte været i sommer til at de lengter etter sol og varme, oppgir mange. 

41 prosent oppgir at de planlegger flere utenlandsreiser det kommende året.

Undersøkelsen gjøres to ganger i året.

Powered by Labrador CMS