Vaksinen mot viruset som forårsaker livmorhalskreft har vist lovende effekt. I høst får seks årskull med unge kvinner tilbud om gratis HPV-vaksine. De var eldre enn 12 år da vaksinen ble innført for jenter i 7.-klasse. (Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix)

Gratis HPV-vaksiner til unge kvinner rulles ut

I høst får unge kvinner mellom 20 og 25 år tilbud om gratis HPV-vaksine.

Alle kvinner født 1991 og senere får i høst tilbud om gratis vaksine mot humant papillomavirus.

Tilbudet gjelder kvinner som fyller 20–25 år i løpet av 2016. Stortinget vedtok i fjor høst at også disse årskullene med kvinner skulle få HPV-vaksinen dekket gratis.

Men det er først nå i august at kommunene har fått klarsignal til å bestille HPV-vaksiner til sine unge kvinnelige innbyggere, melder Folkehelseinstituttet (FHI).

Forebygger kreft

HPV-vaksine anbefales til jenter og unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft. I 2013 døde 75 kvinner av kreft i livmorhalsen. HPV-infeksjon er den vanligste årsaken til denne krefttypen. 

Forskning så langt har vist god effekt av vaksinen, og antallet forstadier og krefttilfeller har gått ned. Danmark innførte vaksinen tre år før Norge, og forstadier gikk markant ned.

Vaksinen som skal benyttes i tilbudet til kvinner født 1991 og senere, heter Cervarix og beskytter mot to av de over hundre humant papillomavirus-typene som finnes. Disse to virustypene er ansvarlig for 70 prosent av krefttilfellene. 

Flere forskningsprosjekter på vaksinen pågår fortsatt i Norge, siden det tar mange år før man ser effekten.

Første stikk i november

I oktober sendes vaksinene ut, og vaksinasjonen starter etter planen i november. Det er over ett år etter at regjeringen foreslo å spandere 72 millioner til prosjektet.

- Vi håper at så mange unge kvinner som mulig benytter seg av muligheten til å få HPV-vaksinen gratis, sier avdelingsdirektør Britt Wolden ved vaksineavdelingen på Folkehelseinstituttet. (Foto: FHI)

–  Hvorfor har det tatt så lang tid? 

– Vi synes det har gått kjempefort! Svarer Britt Wolden, avdelingsdirektør ved vaksineavdelingenhos FHI til forskning.no.

Hun forklarer at det er anbudsprosessen som har gjort at det har tatt tid. 

– Det tar jo også tid å produsere så store mengder vaksiner, legger hun til. 

Tilbudet gjelder kvinner som er født mellom 1991 og 1996. De var over 12 år da vaksinen ble innført for jenter i syvende klasse i 2009, som del av barnevaksinasjonsprogrammet.

Gratis-tilbudet omfatter også jenter under 19 år som er født i 1997 eller senere, og som tidligere har takket nei til HPV-vaksine.

Så langt er det rapportert om få bivirkninger av vaksinen

Omtrent 175 000 kvinner

Tilbudet om gratis HPV-vaksine omfatter ikke kvinner født før 1991. 

Kvinner som på eget initiativ har tatt vaksinen og betalt av egen lomme, får ikke refundert utgiftene.

I alt omfatter tilbudet drøyt 175 000 unge kvinner. Men erfaringer fra andre land viser at bare litt under halvparten benytter tilbudet.

Les også om Cilje Liane, som fikk livmorhalskreft da hun var 30 år og gravid. Hun anbefaler alle å ta vaksinen. Selv var hun for gammel til å få vaksinen da den ble innført. 

Gravide bør ikke ta den

Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser som gis i løpet av 6–12 måneder. Tilbudet vil bli organisert via kommunene, men man kan ta vaksinen der man til en hver tid oppholder seg.

Invitasjon blir sendt direkte og via sosiale medier.

– Vi håper at så mange som mulig benytter seg av tilbudet, men samtidig er det viktig at dette oppfattes som frivillig. For det er frivillig, sier Britt Wolden ved Folkehelseinstituttet. 

– Er det noen som ikke bør ta vaksinen?

– Gravide bør ikke ta den. Er man gravid eller har mistanke om at man er det, bør man vente til etter svangerskapet, sier Britt Wolden. 

Man skal heller ikke ta den hvis man har kjent allergi eller overfølsomhet mot innholdsstoffer i vaksinen, får alvorlige reaksjoner av den eller har akutt infeksjonssykdom med feber over 38 grader. 

Programmet varer i to år. Det vil si at jenter i disse aldersgruppene må ha tatt siste dose innen 1. juli 2019.

Nedgang i kjønnsvorter

HPV-vaksinen Gardasil skal fortsatt tilbys jenter i 7. klasse, som del av barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinen beskytter mot fire virustyper. To som kan gi kreft, og to som kan gi kjønnsvorter. Denne vaksinen ført til kraftig nedgang i antall menn og kvinner som blir smittet av kjønnsvorter, viser en studie fra Australia, ifølge Tidsskrift for den norske Legeforening.

I januar i år gikk Folkehelseinstituttet ut og anbefalte at også gutter bør få HPV-vaksinen. Hos menn kan viruset forårsake kreft i penis, endetarm og svelg. 

Powered by Labrador CMS