Regjeringen ønsker å sette av 72 millioner kroner for å kunne innføre tilbud om HPV-vaksine til alle kvinner opp til 26 år i form av opphentningsprogram. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
HPV-vaksine blant budsjettets helsevinnere
Regjeringen satser blant annet på tilbud om vaksinen til alle kvinner opptil 26 år. – En kjempenyhet, sier overlege
HPV-vaksinen forebygger smitte av humant papillomavirus som kan føre til kreft i livmorhalsen.
Fra og med skoleåret 2009/2010 inngår HPV-vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter på 7. klassetrinn. Det betyr at omlag 30.000 norske jenter skal vaksineres nå til høsten.
Det er utviklet to forebyggende vaksiner mot HPV-infeksjon, Cervarix og Gardasil.
Begge beskytter mot type 16 og 18 av viruset og består av tre doser fordelt over 6 måneder.
I tillegg til å sette av penger til forskning på kreftbehandling og digitalisering av apotek, har nemlig tilbud om HPV-vaksine til unge kvinner fått god plass i budsjettet.
Fornøyd
Regjeringen ønsker å sette av 72 millioner kroner for å kunne innføre tilbud om HPV-vaksine til alle kvinner opp til 26 år i form av opphentningsprogram.
- Dette er et kjempebra tiltak, sier Mari Nygård til forskning.no. Nygård er overlege ved Kreftregisteret.
Også Britt Wolden, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttets vaksineavdeling, er fornøyd.
– Dette har jo vi ved FHI jobbet for i mange år, sier Wolden til forskning.no. Hun påpeker at et utvidet vaksinetilbud, i tillegg til å kunne være livreddende, også vil være svært kostandseffektivt.
En god start
Men med litt rask utregning på kalkulatoren ser hun likevel 72 millioner i praksis ikke vil være nok til å dekke hele målgruppen.
Slik forklarer hun det:
Det første kullet av jenter som mottok vaksinen som barn fyller 19 år i 2016. Det vil si: det vil finnes 30 000 kvinner i syv årskull som ikke har fått denne vaksinen i barndommen. Altså er det 210 000 kvinner som inngår i tilbudets målgruppe. De 72 millionene fordelt på denne gruppa gir 342 kroner per person, som Nygård tviler på at vil være dekkende.
Men hun mener det likevel er en god start, og at det er naturlig å ta med noen forbehold når man regner med hvor mange som vil motta vaksinen.
– Regjeringen tenker helt sikkert at ikke alle ønsker å ta imot tilbudet, og at det heller ikke er mulig å distribuere vaksinen til alle innen ett år.
Britt Wolden ved FHI mener derimot at dette burde strekke til i første omgang.
– Det skal være nok etter de beregningene vi har gjort, men det er jo alltid noen spørsmålstegn ved hvor stor vaksinedekning vi greier å oppnå, sier hun.
Den beste vaksinen
Nå håper Nygård at tilbudet vil ta i bruk den nyeste og mest effektive vaksinen som nå er på vei inn på markedet. Denne vaksinen vil dekke syv av de virusene som gir høy risiko for livmorhalskreft, og to av virusene med lav risiko.
Annonse
– Dersom de velger denne vaksinen, ville det vært helt fantastisk. Det ville satt Norge på kartet når det kommer til forebygging av livmorhalskreft og HPV, forteller Nygård.
Lik kreftbehandling over hele landet
I tillegg får Universitetssykehuset i Nord-Norge bevilget et investeringslån for å etablere et PET-senter i Tromsø. Dermed vil alle landets regioner ha et slikt senter.
PET-skanning (positronemisjonstomografi) er en egen metode for å oppdage aktive kreftceller, som kan bidra til en mer effektiv behandling av kreft.
I tillegg ønsker regjeringen å gjennomføre en forskningsbasert evaluering av pakkeforløp for kreft til neste år. Pakkeforløp vil si hvordan kan pasienten følges opp og behandles på en trygg og forutsigbar måte.
– Vi skal få kunnskap om hvordan pakkeforløpene fungerer og hvordan forløpstidene etterleves. Pakkeforløpene er et godt eksempel på at smarte løsninger må bygge på pasientens behov og at vi må lytte til hvordan pasientene vil ha det, sier Helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.
Mer på nett
I tillegg ble det tildelt 25 millioner kroner for å opprette apotek på nett, slik at vi kan kjøpe reseptbelagte medisiner hjemme fra sofaen.
Pengene inngår i en større satsing på digitalisering av ulike tjenester.
– Etableringen av nettapotek i kombinasjon med løsningen for elektroniske resepter er et viktig forenklingstiltak, og vil gi befolkningen bedre tilgang til trygge og effektive legemidler, sier Høie.