Storbritannia har valgt å forlate EU-samarbeidet, og investorer over hele verden har reagert med sjokk og vantro.
Det speiles både på verdens aksjebørser, og i pengemarkedet.
– Verden er blitt en vesentlig mer usikker plass å være, ikke minst for investorer, sier Thore Johnsen, professor ved NHH.
Johnsen sier at investorer over hele verden har to ting til felles: De ser fremover, og de liker ikke usikkerhet. Det er disse to faktorene som gjør at markedene har reagert så kraftig på britenes ønske om å bryte med EU-samarbeidet.
– I natt tenkte de fleste investorer at det umulig kunne bli en Brexit, selv om det var en viss grad av nervøsitet. I dag forsøker de å kalkulere effekten av at det faktisk har skjedd, forklarer Johnsen.
Han mener det uten tvil vil ha en negativ effekt på europeisk økonomi på kort sikt, men tror investorene fortsatt er usikre på hva den langsiktige effekten vil være. Denne usikkerheten gjør det enda vanskeligere for markedet.
– Finansmarkedet, som de fleste andre markeder, liker ikke usikkerhet. De lever på risikokalkyler, de regner seg frem til hvordan verden vil være. Men nå er vi en situasjon vi aldri har opplevd før, og da kan du ikke gjøre de regnestykkene, sier Johnsen.
Blodrøde børstall over hele verden
– Uroen i internasjonale markeder viser at avstemningsresultatet kom uventet. Vi må regne med store markedsbevegelser i dagene fremover, sa finansminister Siv Jensen (Frp), på en pressekonferanse fredag morgen, ifølge NTB.
Usikkerheten ga enorme utslag på børsen, ifølge Reuters. Like etter børsåpningene åpning gikk enorme beløp opp i røyk, etter at aksjebørsene i London og Paris falt med åtte prosent. Frankfurt åpnet til blodrøde 9,98 prosent i nedgang, og også i Norge åpnet børsene til et dramatisk fall:
Også i Asia skapte det britiske valget ringvirkninger. Ved stengetider hadde Nikkei-indeksen på Tokyobørsen falt med 7,92 prosent. Dette er den største nedgangen siden Japan ble rammet av tsunamien i 2011.
Disse litt uhåndterlige prosentene betyr rett og slett at europeiske børsnoterte selskaper, enten det er snakk om banker eller bedrifter, var verdt milliarder av kroner mindre i dag tidlig enn de var da børsene stengte i går kveld.
Pengemarkedet ble sterkt påvirket av Britenes nei til EU. Verdien på et britisk pund falt som en sten, målt opp dollaren, samtidig som den norske kronen og oljeprisen ble betydelig svekket.
Ved noen av de europeiske børsene bedret det seg litt etter hvert som aksjehandelen tok seg til, men investorenes tale er tydelig: De er redde, og det vet ikke hvordan verden vil se ut i årene som kommer.
Annonse
Velger sikre tap over usikkerhet
Usikkerheten gjør at investorene har gjort valg som kan virke merkelige for utenforstående.
Samtidig som børsene faller, blir det kjøpt statsobligasjoner som regnes som sikre. Til og med i land hvor det disse har negativ rente. Det betyr at investorene rett og slett kjøper seg et sikkert tap, for å unngå å miste mer penger.
– Det betyr at investorene er villige til å betale for å oppbevare pengene sine trygt. Det er det samme vi ser på med gullprisene, de har også gått til himmels. Det er nærmest en panikkinvestering, hvor du betaler for å oppbevare gullet og taper penger, forklarer Johnsen.
Johnsen sier den voldsomme reaksjonen fra verdens investorer er rasjonell, gitt den enorme effekten et Storbritannia utenfor EU vil ha på både internasjonal handel og privatøkonomi. Han håper likevel at det vil bli en liten bedring i ukene som kommer, etter hvert som investorene kommer seg etter sjokket.
– Det som skjer nå er rasjonelt. Men dette har vært et sjokk, og da blir det ofte en overreaksjon. Så da kan vi bare håpe at noen av investorene står opp på mandag og kjøper tilbake litt av det de har solgt, sier Johnsen.