Annonse
– Få studier har tidligere sett på hvordan normale ansiktstrekk utvikler seg, og de har bare undersøkt europeiske befolkninger, som har mindre mangfold enn de som vi studerte. (Illustrasjonsfoto: Christin Lola/Shutterstock/NTB scanpix)

Fire gener for neseform funnet

Genene kan bidra med nye svar på hvordan det menneskelige ansiktet ble utviklet.

Publisert

De fire genene som påvirker bredden og tippen på nesene våre, er nå funnet.

Studien som er publisert i Nature Communications, kan kanskje bidra til rettsmedisinsk DNA-teknologi som bygger visuelle profiler basert på den enkelte personens gener, ifølge en pressemelding fra University College London.

Forskerne analyserte en gruppe med 6000 mennesker med ulike etniske bakgrunner fra hele Latin-Amerika. De ville undersøke forskjellene i normale ansiktstrekk og finne fram til de genene som styrer formen på nese og hake.

De klarte å identifisere fem gener. Genene med de klingende navnene DCHS2, RUNX2, GLI3 og PAX1 har betydning for nesens bredde og for spiss, ifølge studien.

Genet EDAR påvirker formen på haken.

– Få studier har tidligere sett på hvordan normale ansiktstrekk utvikler seg, og de har bare undersøkt europeiske befolkninger, som har mindre mangfold enn de som vi studerte.

– Vi har funnet de bestemte genene som har innflytelse på form og størrelse på individuelle trekk, og det er aldri sett før. Det sier hovedforfatter av studien Kaustubh Adhikari fra University College London i pressemeldingen.

Han mener at funnene av genene blant annet kan gi oss bedre forståelse av hvordan gener har betydning for utseendet vårt.

- Å finne ut hvilken rolle hvert gen spiller hjelper oss til å pusle sammen den evolusjonære veien mellom neandertalere og moderne mennesker. Det bringer oss nærmere en forståelse av hvordan gener påvirker hvordan vi ser ut. Det er viktig for bruk i rettsmedisin, sier Adhikari.

Den nye studien kan dessuten brukes til å se nærmere på den gamle teorien om at formen på nesen er tilpasset miljøet vi vokser opp i slik at europeere for eksempel har smale neser, slik at de kan passe i et kaldt og tørt klima, ifølge forskerne.

Powered by Labrador CMS