Amerikanske og brasilianske forskere fant blant annet denne svampen på ekspedisjonen I 2012.

Amazonaselven skjuler gigantisk nettverk av korallrev

Hittil har det grumsete vannet gjort det vanskelig å se at det finnes korallrev her.

28.4 2016 04:00

Der Amazonaselven munner ut i Atlanterhavet, skjuler det seg et 1000 kilometer langt nettverk av korallrev som er hjemsted for et utall fisk, sopp og alger.

Det ifølge en pressemelding fra University of Georgia.

Det nye funnet er gjort av en internasjonal forskergruppe og publisert i tidsskriftet Science Advances. Funnene bygger på resultatene fra en brasiliansk-ledet ekspedisjon.

– Vi samlet opp de mest utrolige og fargerike dyr jeg noensinne har sett på en ekspedisjon, sier førsteamanuensis og marinbiolog Patricia Yager fra University of Georgia i pressemeldingen.

Allerede på 1970-tallet dokumenterte forskere at det var mulig å fange korallrev-fisk ved munningen av Amazonaselven, der det ferske elvevannet møter saltvannet fra Atlanterhavet.

Hittil har det mudrete vannet ved munningen gjort det vanskelig å dokumentere at det faktisk finnes korallrev her. I den nye studien brukte forskerne akustiske analyser og prøver av elvebunnen til å kartlegge hvor korallrevene befinner seg.

Men de nyoppdagede korallrevene kan allerede være i fare, står det i pressemeldingen fra det amerikanske universitetet.

– Alt fra forsuring og oppvarming av havene til planer for offshore oljeboringer direkte oppå disse nye oppdagelsene gjør at hele systemet er truet av menneskets innflytelse, sier Yager i pressemeldingen.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord