Annonse
Mammutkadaveret ble gravd ut i 2012. Forskerne tror det var en sunn og sterk hannmammut som var rundt 15 år gammel. Du kan tydelig se ribbeina. (Foto: Pitulko et al. Science, 2016)

Denne mammuten ble drept av mennesker for 45 000 år siden

Hakk og skader viser en blodig kamp.

Publisert

For 45 000 år siden måtte denne mammuten bøte med livet etter at den ble slaktet av førhistoriske mennesker i Sibir.

Den har blitt gravd ut av russiske arkeologer, og de mener de har funnet noen av de eldste menneskesporene så langt nord i Russland.

Mammutkadaveret har tydelige hakk og kutt i beina, og forskerne kan til og med se klart for seg hvordan mammuten endte sine dager.

Voldsomt godt bevart

Mammuten ble funnet ved Jenisejbukta i Sibir i 2012. Den var svært godt bevart i den sibirske bakken.

Til og med noen av de myke kroppsdelene, som fettklumpen på ryggen, hadde overlevd i titusenvis av år. Datering av lagene rundt mammuten viste at den ble begravd for 45 000 år siden.

Men forskerne oppdaget også at mammuten hadde mange forskjellige skader på knoklene. De er klare merker etter våpen. Mammuten hadde tydeligvis blitt jaktet på av mennesker.

Forskerne hevder at dette er noen av de tidligste menneskesporene som har blitt funnet i denne delen av nord-Russland. De har ikke funnet noen våpen eller andre gjenstander fra mennesker, men de mener beinskadene er så spesielle at det må ha vært jegere som står bak.

En rekonstruert mammut (Foto: Flying Puffin/CC BY-SA 2.0)

Mange skader

Mammuten har store kuttskader på ribbeina og skinnebeina.

Den hårete kjempen hadde også et hull i det venstre kinnbenet. Forskerne tror hullet ble laget av et våpen, og formen tyder på at mammuten lå på bakken da det skjedde.

Uansett må det ha vært et kraftig slag som gikk gjennom hud, fett og bein. Forskerne trekker fram denne skaden som spesielt interessant, fordi det minner om tradisjonell elefantjakt.

Jegerne gikk etter den øverste delen av snabelen for å sette dyret ut av spill. Der er det store blodårer, og kjempen kan blø i hjel hvis de blir kuttet. Arkeologene tror jegeren bommet på snabelen, og skar dypt ned i skjelettet istedenfor.

Snabelkuttet er et dødsstøt, og jegerne ville sannsynligvis ikke gått for det før dyret var svekket.

Mammuten hadde også mange småskader, og et voldsomt kraftig spydkast hadde laget et hull gjennom det venstre skulderbenet.

Et større bilde av kadaveret. (Foto: Pitulko et al. Science, 2016)

Tungespising

Dyret bærer også merker etter slakt. Mammutens digre kjeveben er brukket, sannsynligvis for at jegerne skulle ha tak i tunga.

Arkeologer har tidligere funnet mammut-tungebein i nærheten av bosetninger i området, ifølge denne studien. Forskerne spekulerer i om tunga kan ha vært en delikatesse.

Mammuten hadde bare én støttann da den ble funnet, men de førhistoriske Sibirboerne hadde gått løs på denne også. Tynne, lange flak hadde blitt skåret av, og disse flakene ble sannsynligvis brukt til å lage våpen.

Dette er kjent fra andre steder hvor det er vanskelig å finne bergarter som passer som våpen.

Tidlige mennesker

Hvis denne mammuten ble drept for 45 000 år siden, er det også et tegn på at det fantes mennesker i området.

Det finnes mye bevis for bosetninger i området for rundt 30 000 år siden, men nå må historien skrives om, mener forskerne.

Samtidig som denne mammuten ble drept var det kanskje mye mammuter i Sibir, ifølge en annen studie. Disse forskerne har prøvd å rekonstruere hvordan mammutbestanden gikk opp og ned gjennom titusenvis av år, og de tror bestanden var på topp for rundt 45 000 år siden.

Dette betyr at det var massevis av mat og ressurser for dyktige jegere. De russiske arkeologene tror mennesker spredte seg i det nordlige Sibir på denne tiden.

Referanse: 

Pitulko mfl: Early human presence in the Arctic: Evidence from 45,000-year-old mammoth remains. Science, januar 2016. DOI: 10.1126/science.aad0554. Sammendrag

Powered by Labrador CMS