I tillegg til å navigere deg rundt i museet kan du ta en nærmere titt på utallige kunstskatter fra samlingen.

Besøk British Museum fra sofaen

Nå trenger du ikke dra til London for å se museets berømte skatter. Med et verktøy som ligner på Google Maps kan du nå du utforske museet mens du sitter i stua.

15.11 2015 05:00

Så når venner omtaler kunstverk de har sett ute i den store verden, kan du delta i samtalen som om du også har vært der, selv om du aldri har satt dine bein i museet.

I årevis har Google besøkt og foreviget en rekke kunstutstillinger over hele verden, for å gjøre kunstskatter tilgjengelig for kunstelskere uansett hvor de bor. Bildene har de lagt ut på datter-nettstedet Google Cultural Institute, ifølge en artikkel på nettstedet Engadget. 

Du kan for eksempel ta en virtuell rusletur på British Museum.

 • Les også: Dette kan være verdens hittil eldste finger

  Rosettasteinen førte til at vitenskapsmenn klarte å knekke hieroglyf-koden. Den er blant skattene i British Museum som du nå kan se på nett. Egypt har krevd den utlevert, men engelskmennene mener de fikk tak i den på lovlig vis.

Rosetta-steinen

Museet har en enestående samling vakre og historisk betydningsfulle verk, blant annet fra oldtidens Egypt.

Et eksempel er den berømte Rosetta-steinen i svart granitt fra år 196 før Kristus, som har hjulpet historikere til å forstå de gamle hieroglyfene som egypterne brukte.

Hele 4500 flere gjenstander og kunstverk er tilført samlingen fra det britiske museet, med detaljerte bilder og beskrivelser.

Kinesisk skatt

Den viktigste historiske skatten er trolig en berømt kinesisk papirrull med tegn og bilder, som er så skjør at den bare kan stilles ut i museet et par måneder hvert år.

Men gjennom Googles verktøy kan du ta en titt på den når du vil. Og fordi den er blitt filmet med ekstremt høy oppløsning, kan du zoome inn for å se på detaljene.

Den kalles Admonitions Scroll, og ble antakelig laget på 500-tallet. Her kan du zoome inn på detaljer


Utsnitt fra Admonitions Scroll, en berømt tekst- og bilderull fra det sjette århundre.

Vandre i museet

Du får følelsen av å gå rundt i museet ved hjelp av 360 graders-visning. Akkurat som på Google Maps.

Du kan lese plakatene på veggen ved kunstverkene og selv velge hvilken ny korridor du vil ta deg en tur i.

En slik museumstur på nettet kan være et greit alternativ for bevegelseshemmede, eller for deg som misliker trengselen rundt de mest berømte verkene. Selv tror Google Cultural Institute at kunst-studenter og historiestudenter vil være ekstra interessert. Se flere av kunstskattene i museet i dette bildegalleriet:

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

 1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
 2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
 3. Vi anbefaler at du skriver kort.
 4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
 7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
 8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.