Finansminister Siv Jensen på vei inn på stortinget for å presentere årets stasbudsjett. Finanstalen startet 10.00. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold, Khrono)
Gir 175 millioner til fusjoner
Regjeringen legger på 100 millioner i potten for fusjonsarbeid blant universiteter og høgskoler, og bevilger totalt 175 millioner i 2016.
EvaTønnessenjournalist, Khrono
HegeLarsenjournalist, Khrono
ToveLieredaktør, Khrono
Publisert
I samarbeid med Khrono
Universiteter og høgskoler som er i fusjonsprosesser får litt mer å rutte med til dette arbeidet i 2016 enn de har hatt i 2015, skriver Khrono.
175 millioner legger regjeringen på bordet, i 2015 bevilget den totalt 75 millioner.
Bare NTNU har beregnet at deres fusjon vil koste 250 millioner, Universitetet i Tromsø sier fusjonen lengst nord har en prislapp på rundt 125 millioner. Universitetet i Nordland har foreløpig ikke lagt fram en «prislapp».
— Gode universiteter og høgskoler spiller en nøkkelrolle i arbeidet med å utvikle den kunnskapen vi trenger for å lykkes i framtiden. Vi vet at sammenslåinger koster – derfor prioriterer vi universitetene og høgskolene i budsjettet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, i en pressemelding fra departementet.
Les også: Landets uh-rektorer venter seg gode finansløft fra Isaksen
Satser også på stipendiater
Regjeringen satser blant annet på rekrutteringsstillinger og nye studieplasser i sin satsing for å omstille Norge, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.
— Forskning og ansatte med høy kompetanse er en forutsetning for en vellykket omstilling, og derfor øker vi med 104 millioner kroner i 2016 til stipendiater. Dette gir 288 nye rekrutteringsstillinger, sier Røe Isaksen.
125 av disse følger opp Langtidsplanen for forsking og høyere utdanning, skriver departementet.
Ifølge pressemeldingen blir realfag, teknologiske og maritime fag og sykepleie prioritert. I tillegg kommer 113 stillinger som er en del av sysselsettingspakken til regjeringa. Disse stillingene skal fases ut etter en periode.
Til lærerutdanningen
Regjeringa foreslår 50 rekrutteringsstillinger til innføring av femårig lærerutdanning, der halvparten skal fases ut etter en periode.
Regjeringa foreslår i tillegg 38,3 millioner kroner til 350 nye studieplasser i praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). Det skal gi ingeniører og andre med realfagskompetanse en vei inn i læreryrket.
— Vi trenger flere realister inn i skolen og kommer til å prioritere søkere med teknologisk fagbakgrunn eller utdanning i matematikk, naturfag og teknologi fra områdene med økende arbeidsløshet, sier Røe Isaksen, ifølge pressemeldingen fra departementet.