Utseende på ansiktet kan ha innvirkning på om en forbryter får dødsdom eller livstid, antyder en ny undersøkelse. Her er innsatte på dødscelle i San Quentin state prison i California. (Foto: Reuters/Lucy Nicholson)
Dødsdømt på grunn av utseendet
Ny forskning tyder på at de tiltaltes ansikt kan være med på å avgjøre om de får livstidsstraff eller dødsdom.
Det er en kjent sak at vi mennesker skuer hunden på hårene. Eller dømmer folk etter fjeset, om du vil.
Flere undersøkelser viser at vi raskt danner oss en mening om en person er pålitelig eller ei, basert på vedkommendes ansikt, skriver forskerne John Paul Wilson og Nicholas O. Rule i det vitenskapelige tidsskriftet Psychological Science.
Det ser også ut til at folk er rørende enige om hvordan ærlige og uærlige ansikter ser ut, selv om det finnes lite dokumentasjon for at ansiktstrekkene dine faktisk røper hvor pålitelig du er.
Tidligere tester har vist at folk lettere lar seg overbevise om at mennesker med et lite tillitsvekkende ansikt har gjort en forbrytelse, sammenlignet med mennesker med ærlige ansikter.
Men dette er ofte snakk om konstruerte forsøk, hvor forbrytelsene er fiktive og ansiktene slett ikke tilhører kriminelle. Så hvordan er det i virkeligheten, når jury og dommer vet at avgjørelsene deres får virkelige følger?
I USA kan jo en slik beslutning i ytterste konsekvens skille mellom liv og død for den dømte. Klarer de som skal vurdere saken virkelig å være blind for annet enn fakta?
Så på bilder av dømte
Antageligvis ikke, skal vi tro resultatene til Wilson og Rule.
De to forskerne har benyttet seg av Floridas omfattende fotoarkiv over innsatte. Denne staten har også dødsstraff, som deles ut med jevne mellomrom.
Forskerne plukket ut ansiktene til 371 dødsdømte menn som hadde begått drap, og en tilsvarende gruppe fanger som hadde fått livsvarig fengsel.
Alt annet enn ansiktet ble klippet bort og bildene ble gjort om til svarthvitt for at ulikheter i lyset eller potensielt gjenskinn fra fargen på fangedraktene ikke skulle forstyrre bildene.
Så ble en gruppe voksne forsøkspersoner bedt om å vurdere hvor pålitelige hvert av ansiktene så ut. Deltagerne visste ikke at det var bilder av innsatte de så på.
Samme resultat for uskyldig dømte
Resultatene var foruroligende: Jo mindre pålitelig ansiktet så ut, jo mer sannsynlig var det at fangen hadde fått dødsdom. Dette gjaldt også etter at forskerne hadde tatt hensyn til ansiktstrekk som modenhet, attraktivitet og forholdet mellom bredde og høyde i fjeset.
Har rettssystemet i USA en tendens til å dømme også etter utseende?
Det er mulig at mennesker som ser mindre tillitsvekkende ut faktisk begår forbrytelsen på en mer bestialsk måte, skriver forskerne.
Men en tilleggsundersøkelse taler imot at dette er forklaringa.
Gjaldt også for uskyldige
Forskerne fant fram til 20 dødsdømte og 17 livstidsdømte som i ettertid hadde blitt frikjent for forbrytelsen. Bildene var tatt etter frifinnelsen.
Også her hadde ex-fangene med upålitelig utseende oftere fått dødsstraff.
– Altså påvirker ansiktsutseende virkelige straffeutmålinger uavhengig av faktisk skyld, skriver forskerne.
– Enkelt sagt, ansiktet ditt kan bestemme skjebnen din.
Referanse:
John Paul Wilson & Nicholas O. Rule, Facial Trustworthiness Predicts Extreme Criminal-Sentencing Outcomes, Psychological Science, juli 2015, doi:10.1177/0956797615590992. Sammendrag