Annonse
Lofoten kan regne med flere unormalt varme sommerdager, dersom den globale oppvarmingen fortsetter. (Foto: NTB scanpix)

Mer ekstrem varme og nedbør

Tre av fire ekstremt varme dager knyttes til global oppvarming i ny studie.

Publisert

Siden siste halvdel av 1800-tallet har temperaturen på jorda steget med 0,8 grader. Dette har hatt en merkbar effekt på været.

Ifølge en ny studie er temperaturstigningen ansvarlig for 75 prosent av dager med ekstremt høy temperatur og 18 prosent av dager med ekstremt store nedbørmengder.

Én av 10 000 dager

«Ekstremt» betyr i denne sammenhengen så varmt eller så mye nedbør at det normalt bare skjer én av 10 000 dager.

Forskerne Erich Fischer og Reto Knutti ved Institute for Atmospheric and Climate Science i Zürich i Sveits har brukt 25 ulike modeller. Med disse har de sammenlignet forekomsten av dager med ekstremt høy temperatur og nedbør i en periode på hundre år.

– Å få en slik «1 av 10 000»-dag er noe man kan forvente en gang i løpet av 30 år. Men i den globale oppvarmingens tid har hyppigheten økt til fire av 10 000.

– Det tilsier at tre av fire dager med ekstremt høye temperaturer aldri ville ha kommet uten den globale oppvarmingen, sier Fischer.

Antall dager med ekstremregn og flom øker markant med global oppvarming, viser en ny studie fra Sveits. (Foto: NTB scanpix)

Avviser skeptikerne

Han avviser klimaskeptikernes argument om at ekstreme dager skyldes naturlige svingninger og at klimaendringer og ekstremvær er noe vår planet også har opplevd tidligere.

– I og for seg stemmer det, men de ekstreme utslagene forekom langt mer sjelden tidligere.

Fischer og Knutti har også sett nærmere på konsekvensene av en global oppvarming på to grader.

Da vil fire av ti dager med ekstremt store mengder nedbør skyldes den globale oppvarmingen, konkluderer de to forskerne.

Referanse:

Fischer og Knutti «Anthropogenic contribution to global occurrence of heavy-precipitation and high-temperature extremes», Nature Climate Change, april 2015, doi: 10.1038/nclimate2617. Sammendrag

Powered by Labrador CMS