Små vakt-krabber lever blant visse typer koraller. De jager unna andre skadedyr, som kan være farlige for korallene.

Korallrev har krabbe-vakthold

Små krabber holder glupske sjøstjerner unna.

6.10 2014 05:00

Korallrev utsettes stadig for nye farer. Forandringer i temperatur, forurensning og overfiske er bare noen av faktorene som kan være skadelig for de skjøre skapningene.

Samtidig vet vi at revene er viktige for både mennesker og andre dyr. De beskytter blant annet mot storm og bølgeskader og er essensielle for å opprettholde havets artsmangfold.

Men noen korallrev greier seg bedre enn andre. I Fransk Polynesia har revene utviklet et unikt samarbeid med ivrige krabber på utsikt etter kost og losji.  

I krig med tornekroner

I en studie nylig publisert i PeerJ, viser en gruppe forskere hvor viktig samarbeidet mellom koraller og vaktkrabbene fra Trapeziidaefamilien er i områdene rundt øya Moorea.

Forskerne så at uten hjelp fra krabbene, ville korallene risikert store skader.

De små vokterne lever blant visse typer koraller og spiser vevrester. Det viser seg at de er sterkt engasjerte beboere, som ikke er spesielt interesserte i å dele hjemmet sitt med uvedkommende.

Sjøstjerner er nemlig også tiltrukket til mangfoldet i revene. Men noen sjøstjernearter som tornekronen, forsyner seg for grovt fra polyppene, enkeltindividene som utgjør korallene. Etter at sjøstjernen har spist ferdig, er det ikke stort annet enn et hvitt skjellet som gjenstår.


Sjøstjernen, tornekrone, etterlater et tomt skjelett etter å ha spist seg mett på korallen.

Spist over natten

Tornekronene hadde en enorm vekst mellom 2008 og 2009, noe som kunne være en potensiell trussel for artene i områdene rundt Moorea.

I et forsøk på å undersøke i hvilken grad artene påvirker hverandre, ble krabbene fjernet fra korallene i et lite område hvor sjøstjernene spredte seg. Noen av korallene ble oppspist i løpet av natten.

- Tilsynelatende små forskjeller i krabbenes forsvar kan ha stor påvirkning på korallenes overlevelse, sier Jenna Moore, én av forskerne bak studien, i en pressemelding.

- Dette er et eksempel på hvordan biologisk mangfold er avgjørende når det kommer til vern av rev-miljøene og de essensielle resursene de gir for tusenvis av arter, inkludert mennesker, påpeker Seabird McKeon, som også jobbet med denne studien.

Referanse:

McKeon, S.C. og Moore, J.M. Species and size diversity in protective services offered by coral guard-crabs. PeerJ (2014)

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord