Å se en film i 3D koster betydelig mer enn å se den i 2D. Er det verdt pengene? (Foto: Colourbox)
Blir filmen bedre med 3D?
Den tredimensjonale effekten tilfører filmopplevelsen lite, mener forskere.
Avatar, en påkostet megafilm med banebrytende spesialeffekter, gjorde plutselig 3D-effekter aktuelle igjen. Hvor dypt ned i lommeboken James Cameron måtte grave bare for å betale for de spesialutviklede kameraene, er det ingen som vet nøyaktig.
Og når hver og én av oss må betale rundt 100 kroner mer for å se en film i 3D på kino, inkludert brillekjøp, bare for å sitte igjen med en kvalmende hodepine, er det kanskje flere av oss som undrer:
Er effektene verdt det?
Drar oss inn i historien
Et typisk argument for å bruke 3D i spillefilm, er at det trekker oss inn i historien fordi filmen blir mer livaktig og mer lik virkeligheten. Men en gruppe forskere fra university of Utah, som spesialiserer seg innenfor psykologi, har nå trukket påstanden i tvil.
I utgangspunktet var forskerne egentlig bare ute etter å finne bedre materiale til forskning på følelsesmessige responser. Tidligere hadde de brukt vanlig 2D-film, men så lurte de på om de kunne få sterkere effekt ved heller å vise forsøkspersoner tredimensjonal film.
- Vi forsøkte å finne ut om teknologiske framskritt som 3D fremhever studiet av følelser, særlig for unge pasienter som ofte utsettes for høyteknologiske gjenstander og medier i dagliglivet, sier Sheila Crowell, én av forskerne bak studien, i en pressemelding.
Frykt, moro, sorg og spenning
Psykologene valgte å måle den følelsesmessige responsen hos 408 forsøkspersoner for å finne forskjellene mellom de to effektene. Klipp fra fire filmer ble plukket ut for å vekke ulike følelser: My bloody valentine for frykt, Despicable me for moro, Tangled for sorg og The Polar express for spenning. Så ble filmene tilfeldig fordelt i ulike formater til forsøkspersonene.
Mens forsøkspersonene så på film, ble flere målinger gjort, blant annet av svette i håndflatene, puls og pust. Disse er ofte gode indikatorer på emosjonelle responser.
I det store og hele var det liten forskjell på effektene fra 2D- og 3D-visningene, med untak av The Polar Express, hvor forsøkspersonene hadde et større følelsesmessig utslag når de så den i 3D. Forskerne spekulerer i at det kan ha noe med den høye kvaliteten på effektene.
- Både 2D og 3D er like effektive til å vekke følelser, noe som også betyr at 3D-filmer ikke er mye mer enn en liten kuriosa, forteller Crowell.
- Dette kan være gode nyheter for de som helst ikke vil bruke 3D-briller eller betale ekstra for å se slike filmer, avslutter hun.
Referanse:
Bride, D. Crowell, S. Baucom, B. Kaufman, E. O’Connor, C. Skidmore, C. Yaptangco, M. Testing the effectiveness of 3D film for laboratory-based studies of emotion. PLOS One (2014)