Innrømmer fiskejuks

I en ny rapport erkjenner for første gang fiskere i Nordvest-Russland at de fisker langt mer torsk enn kvoten tilsier. Rapporten presenteres på et møte i Murmansk torsdag, skriver Fiskaren.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russiske fiskeriselskaper har tjent én milliard kroner på overfisket, og saken er så kontroversiell at medforfatterne - kilder i russisk fiskerforvaltning - ikke tør stå fram. Det er WWF, Verdens Naturfond, som står bak rapporten.

Rapporten presenteres på et fiskeriseminar i Murmansk hvor det meste av norsk/russisk fiskeriforvaltning og forskning er representert. Fra Norge deltar blant andre fiskeridirektør Peter Gullestad, departementsråd Jørn Krog og forskningsdirektør Åsmund Bjordal.

Russiske forskere og fiskerimiljøer i Nordvest-Russland legger seg flate for de norske påstandene om at det foregår et ureglementert fiskeri i Barentshavet. Fisk, i hovedsak torsk, blir ikke registrert og omlastingen foregår i det skjulte, heter det blant annet i rapporten.

- Dette er langt på vei en bekreftelse av det norske fiskerimyndigheter gjentatte ganger har hevdet overfor russiske myndigheter, sier havmiljøkoordinator i WWF Norge, Maren Esmark, til Fiskaren.

Det er WWF som har fått utarbeidet rapporten. Forfatterne bak er blant annet personer i russisk fiskeriforvaltning og forskning. Medforfatterne er anonymiserte av hensyn til deres videre karriere i russisk fiskerinæring.

Rapporten viser til at det i enkelte russiske fiskerimiljøer nærmest er en kultur med å jukse i fiskerinæringen. Norske myndigheter har anslått det russiske svartfisket til halvannen milliard kroner ut fra Kystvaktas kontrollvirksomhet og undersøkelser i europeiske havner. WWF har kommet fram til et lignende resultat ved å bruke en helt annen metodikk i sine analyser.

(NTB)

Powered by Labrador CMS