Nytt påfunn fra jordas indre

600 kilometer utenfor Japan har forskerne funnet noen mystiske humper i havbunnen. De kan vise seg å være en helt ny type vulkan.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For noen år siden fant en ubemannet undervannsbåt noe merkelig på flere tusen meters dyp i havet utenfor Japan. Den hadde kommet over ung basalt, en type stein som blir lagd av vulkaner.

Problemet var bare at det ikke burde være noen vulkaner i dette området. Kunne det være en feil? Nylig dro tre forskere ned til nesten seks kilometers dyp i den 26-tonns u-båten SHINKAI, for bokstavelig talt å komme til bunns i saken.

Der nede fant de ganske riktig et lavalandskap av små vulkaner på omtrent en kilometer i diameter, melder Nature. Dette betyr antageligvis at platene i jordskorpa sprekker opp på andre steder enn vi trodde, mener forskerne fra Tokyo Institute of Technology.

Stemmer ikke med teorien

I følge de gjeldende teoriene opptrer vulkanene i to ulike varianter. Den ene skyldes at magmaen fra jordas indre tyter opp langs kantene av de tektoniske platene i jordskorpa.

Den andre varianten blir skapt av digre oppkommer av gloheit magma som ligger som brennende bobler enkelte steder under jordskorpa. På en slik såkalt hotspot kan magmaen rett og slett brenne hull midt i ei plate.

"Hawaii, og de andre vulkanøyene som ble skapt etter hvert som plata gled over en hotspot."

Dette forklarer hvordan vulkanøyer som Hawaii plutselig kan dukke opp midt ute på et flak av jordskorpe, skriver Nature.

Hotspotene kan være fantastisk stabile og ligge i ro mens jordplata sakte glir over dem. Etter hvert som tida går vil magmaen brenne nye hull, og til slutt kan det hele ende i ei hel rekke med vulkanøyer.

Men de små vulkanhumpene som peprer havbunnen utenfor Japan stemmer ikke med noen av disse forklaringene. De er for puslete til å skyldes en hotspot, og for langt unna nærmeste kant av plata.

Så hva er det egentlig som skjer?

Lekker i knekken

Forskerne tror forklaringen kan være at vulkanene ligger i et område hvor jordplata har en kraftig knekk. Akkurat her begynner nemlig flaket å bøye seg nedover før det glir ned under Japan omtrent 600 kilometer unna.

Naoto Hirano og kollegaene Tokyo Institute of Technology tror at kanskje de små vulkanene kan ha blitt til fordi plata sprekker opp litt i bøyen, slik at smeltet stein siver opp fra dypet.

- Dersom hypotesen stemmer kan vi forvente å se denne typen vulkaner mange steder på jorda, spesielt på steder der platene bøyer seg på samme måte, sier Stephanie Ingle fra University of Hawaii til Nature.

Referanse:

N. Hirano et al., Volcanism in Response to Plate Flexure, Science, Published online July 27 2006; 10.1126/science.1128235 (Science Express Reports).

Lenke:

Nature: Tiny volcanoes spring from underwater cracks

Powered by Labrador CMS