Alle kvinner i Norge som planlegger å bli gravide er anbefalt tilskudd av folsyrevitamin. (Foto: Colourbox)
Alle kvinner i Norge som planlegger å bli gravide er anbefalt tilskudd av folsyrevitamin. (Foto: Colourbox)

Vitamintilskudd i graviditeten kan forhindre forsinket språkutvikling

Spesielt kvinner som går på epilepsimedisin, bør ta folsyretilskudd, ifølge forskere.

Publisert

Dette er resultatet fra en fersk studie ved Universitetet i Bergen blant kvinner med epilepsi.

Studien bruker data fra Den norske mor og barn-studien, og er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Neurology.

– Studier blant friske gravide kvinner har vist at folsyrevitamintilskudd i svangerskapet er gunstig for språkutviklingen til barnet. I vår studie har vi funnet at effekten er enda gunstigere hos gravide med epilepsi når mor bruker epilepsimedisiner i svangerskapet, forklarer forsker og lege Elisabeth Synnøve Nilsen Husebye ved Universitetet i Bergen.

Skadelig epilepsimedisin

Alle kvinner i Norge som planlegger å bli gravide er anbefalt tilskudd av folsyrevitamin fire uker før svangerskapet og i første trimester.

Kvinner med epilepsi er anbefalt høyere doser folsyrevitamin enn kvinner uten epilepsi fordi epilepsimedisiner kan påvirke nivået av folsyre i kroppen.

Epilepsimedisinene i seg selv kan føre til forsinket språkutvikling hos barnet. Ofte må gravide med epilepsi likevel bruke slike medisiner for å hindre potensielt epilepsianfall i svangerskapet, som kan være skadelig for både mor og foster.

Enkelt tiltak

– Forsinket språkutvikling kan ha store konsekvenser for sosialt liv, skolegang, utdannelse og jobbmuligheter for barnet. Vår studie er første studie som viser at folsyretilskudd tidlig i svangerskapet kan motvirke epilepsimedisinenes skadelige effekt på språkutvikling, sier Husebye.

– Vår studie er viktig for kvinner med epilepsi fordi vi viser at noe så enkelt som tilskudd av folsyrevitamin kan motvirke forsinket språkutvikling hos barnet forårsaket av epilepsimedisiner, som mor altså ofte ikke kan unngå å bruke, forklarer forskeren.