Appelsiner - sunnere enn C-vitamin

Det er mer enn C-vitaminer som gjøre appelsinene sunne, hevder italienske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Antioksidanter ser ut til å beskytte kroppen mot stoffer som skader celler og DNA. Og frukter med høyt innhold av C-vitamin er ofte rene antioksidantbombene.

Men er du ute etter helseeffekter bør du heller satse på frukten enn på rene C-vitaminer, mener Serena Guarnieri og teamet hennes fra Universitetet i Milano.

De gjorde et eksperiment hvor frivillige fikk drikke appelsinjuice eller vitaminvann, melder News@nature. Resultatet tyder på at juicen beskytter kroppen mens rene C-vitaminer ikke har den samme effekten.

- Det ser ut til at vitamin C ikke er det eneste kjemiske stoffet som er ansvarlig for antioksidantbeskyttelsen. Det er noe annet med i spillet her, sier Guarnieri.

Testet tre grupper

Forskerne huket inn en gjeng frivillige som ble delt inn i tre grupper. Den ene gruppa fikk ett glass blodappelsinjuice, den andre drakk et glass vann med oppløste C-vitaminer mens den siste gruppa fikk sukkervann.

Både vitaminvannet og appelsinjuicen hadde 150 milligram C-vitamin per glass, altså godt over den anbefalte daglige dosen på 60 milligram.

Forskerne tok blodprøver av hele hurven, både tre og 24 timer etter at glasset var tømt, skriver News@nature. Resultatet viste at nivået av vitamin C i blodet økte, både hos de som hadde fått juice og de som hadde drukket vitaminvann.

Men så kom altså overraskelsen.

Vitaminvann virket ikke

For å finne ut om vitaminene virkelig virket som antioksidanter og beskyttet mot skader, tilsatte forskerne hydrogenperoksid i blodprøvene. Hydrogenperoksid er kjent for å skade DNAet.

Det viste seg at stoffet gjorde vesentlig mindre skade i blodet fra dem som hadde drukket appelsinjuice, sammenlignet med menneskene som bare hadde fått vann. Men overraskende nok så det ut til at vitaminvannet ikke gav noen beskyttelse.

Stor usikkerhet

Det er imidlertid fortsatt mye forskerne ikke vet om vitaminer og antioksidanter, og lite tyder på at diskusjonen er slutt med det første.

Det finnes for eksempel en annen studie som har konkludert med at rene vitaminer også kan virke som antioksidanter, skriver News@nature.

Så inntil videre får vi vel bare trøste oss med følgende faktum: Foreløpig ser det i det minste ut til at de fleste er enige om at selve appelsinen er sunn.

Referanse:

S. Guarnieri, P. Riso & M. Porrini, British Journal of Nutrition, 97, 639 - 643 (2007).

Lenke:

Fruit proves better than vitamin C alone

Powered by Labrador CMS