Dyr som ikke råtner

Digitale fargebilder har overtatt for skarp lukt av formalin. De døde på glass er ikke lenger en viktig del av utdannelsen til nye veterinærer. Bli med til et bortgjemt, lite besøkt rom.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Her hviler dyr og organer med misdannelser og sykdomstilstander, her er konservert patologi for en halv evighet, grå og brune på glass, i en blanding av formaldehyd og vann.

[gallery:1]

Vi kommer på besøk en varm sommerdag, jeg parkerer sykkelen utenfor den gamle ærverdige hovedinngangen på Adamstuen.

Vi starter på instituttlederens kontor, prater om formalin, fiksering av døde dyr, jeg glemmer at det er fredag ettermiddag.

- Tåler du å se dette her, da? Noen synes det er ekkelt og føler seg dårlige første gangen, sier Aleksandersen.

- Ja, joda…

Gamle preparater

Opp brede trapper, smale trapper, rundt hjørner og inn dører. Så står vi i rommet som huser preparatsamlingen på Norges veterinærhøgskole i Oslo.

Slik fikk tidligere tiders vordende fagfolk innen dyremedisin og dyrehelse et direkte blikk inn i patologien, ved siden av obduksjoner. De studerte konserverte preparater.

De fikk for eksempel se siamesiske tvillinger hos gris, vannhode hos kalv og en rekke sykdomstilstander i organer som hjerte og nyrer. Og mye annet. I bildeserien her kan du ta en titt.

Noen av preparatene er godt over menneskelig pensjonsalder - dette var lenge før digitalfotoets tid.

Til undervisning og forskning

- Det fine med preparater er at du kan ta dem ut og kjenne på dem. Det er en fordel sammenlignet med digitalfoto. I tidligere tider ble slike preparater brukt mye i undervisningen, de var viktige bidrag der.

- De ble også benyttet i forskning. Nå står de mest og støver ned, men råtner bort gjør de i hvert fall ikke, sier Mona Aleksandersen til forskning.no.

Aleksandersen leder Institutt for basalfag og akvamedisin. Hun er spesialist i veterinærpatologi, og har studert sykelige endringer i organer, vev og celler hos dyr gjennom mange år.

Hensikten med samlingen av døde organer og dyr har altså ikke noe med en bisarr samlemani å gjøre. Dette er et seriøst fagfelt hvor forskerne blant annet skal finne årsaker til sykdom, med utgangspunkt i avvikene.

Hele samlingen på flyttelasset? 

I 2008 ble det bestemt fra høyeste politiske hold at Veterinærhøgskolen skal fusjonere med Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås i Akershus.

- Hva skjer med preparatsamlingen når flyttesjauen setter i gang?

- Du, det har jeg ikke tenkt så mye over. Men jeg tror nok at en del preparater ikke vil overleve flyttingen, man skulle tro at vi plukker med oss det mest interessante til nye lokaler.

- Samlingen er jo en del av historien her, men den brukes veldig sjelden nå, sier Aleksandersen.

Powered by Labrador CMS