Du kan få hjelp til kompetanseutvikling

Kompetansemegling er et nytt tilbud til bedrifter som ønsker å øke sin innovasjonsevne, verdiskapning og konkurransekraft gjennom samarbeid med et forskningsmiljø.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Omkring i landet finnes det i dag en rekke kompetansemeglere. De har som oppgave å hjelpe bedrifter på inntil 100 ansatte med å styrke sin kompetanse ved bruk av forskning og utvikling (FoU).

- De fleste kompetansemeglerne er tilknyttet forskningsinstitutter. De er utvalgt på bakgrunn av sin bedriftskompetanse og møtes flere ganger i året for å utveksle erfaringer og øke sin kompetanse om næringsrettet arbeid. Kompetansemeglerne skal være bindeledd mellom bedrifter og forskningsmiljøer, sier Kjell Molven. Han er en av kompetansemeglerne i Rogaland og er ansatt som prosjektleder ved Rogalandsforskning.

Produkter og tjenester

Utfordringene bedriftene møter kan være flere og sammensatte:

? skape nye produkter og tjenester eller forbedre eksisterende

? utvikle nye produksjonsprosesser eller forbedre eksisterende

? forbedre design

? finne nye kundegrupper og markeder

? utvikle organisasjonen

? knytte kontakter og opprette nettverk

? kompetanseheving og faglig oppdatering er aktuelle tema.

Kompetansemeglerne er ikke bare “postkasser” som venter på henvendelser fra næringslivet. En viktig del av aktivitetene er å drive oppsøkende virksomhet.

- Gjennom den kjennskapen vi har og opparbeider oss om næringslivet, tar vi kontakt med bedrifter vi mener har et uforløst FoU-potensial og som har en mulighet til økt verdiskaping ved hjelp av kompetansemegling, sier Molven og nevner Sauda Monteringslag AS som eksempel.

Økt verdiskaping

Sauda Monteringslag har mer enn 50 års fartstid. Bedriften har tradisjonelt i stor grad basert seg på å “selge timer” i montasje- og vedlikeholdsoppdrag, spesielt til prosessindustrien i regionen.

I denne type oppdrag har kundene normalt hatt hovedansvaret for å planlegge og spesifisere arbeidsinnholdet og -omfanget, og pris har vært en viktig konkurransefaktor.

Sauda Monteringslag har etter hvert opparbeidet stor kompetanse innenfor de spesielle problemområder som forekommer i denne industrien.

Bedriftsledelsen har derfor vært opptatt av å utnytte denne spesielle kompetansen til å utvikle tjenester og produkter hvor bedriften tar ansvar for en større del av verdiskapingen innenfor vedlikehold og materialteknologi.

- I et møte med “Kompetansemegling i Rogaland” ble det klart at Rogalandsforskning har medarbeidere med erfaringsbakgrunn fra vedlikeholdsstyring og produktutvikling som kunne bistå Sauda Monteringslag i denne utviklingsprosessen, forteller Molven.

I dag er bedriften i ferd med å realisere sitt nye konsept i form av avtalebasert vedlikehold til industrien på Sørvestlandet. Bedriften har som mål å være en anerkjent og foretrukket totalleverandør av mekaniske vedlikeholdstjenester.

Godt samarbeid med spisskompetansemiljøer bidrar til at man har spesialkompetanse på området. Riktig vedlikehold av mekaniske installasjoner forlenger levetiden og minsker faren for ulykker, og kontinuerlig oppdatering sikrer miljøet og gir større kapasitet. Blant Sauda Monteringslags kunder er ABB, Norsk Hydro, Elkem og Sør-Norge Aluminium.

- Vi skal selvsagt ikke ta æren for denne utviklingen, men vi er med i prosessen, og den er et godt eksempel på hva vi kan bidra med, sier Molven.

Viktig verktøy - bedriftsprosjekter

Det typiske redskapet til en kompetansemegler, er det som kalles bedriftsprosjekt. I bedriftsprosjektet blir en forsker hentet inn for å gjøre et oppdrag i samarbeid med bedriften. Prosjektene kan også gjennomføres med bedrifter i nettverk som arbeider med hvert sitt prosjekt eller felles prosjekt.

Større bedrifter med tyngre FoU-kompetanse og erfaring kan gjerne inkluderes i nettverkene som “motorer” i forhold til bedrifter med mindre FoU-erfaring. Der bedriftens behov ikke er forskerkompetanse, kan kompetansemegleren være en døråpner for bedriften inn mot arenaer og nettverk bedriften likevel kan dra nytte av.

Kompetansemegleren kan for eksempel gi informasjon og veiledning om SkatteFUNN, det norske virkemiddelapparatet, relevante fagmiljøer, muligheter innenfor EU og så videre. Kompetansemegleren kan også bistå bedriften med blant annet organisering av forum for kunnskaps- og erfaringsutveksling.

- Dersom bedriften din har et behov som på en eller annen måte er knyttet til kompetanseutvikling, ikke nøl med å ta kontakt. Vi finnes i alle landets regioner, oppfordrer Molven.

Satsingen er en del av Forskningsrådets program Mobilisering for Forsknings- og Utviklingsrelatert innovasjon (MOBI).

Les mer…

Informasjon om MOBI

Powered by Labrador CMS