Annonse
Ifølge valgdagsmålingen var det færre unge som stemte enn forventet, noe som kan ha gagnet Trump. (Foto: AP Photo, Evan Vucci, NTB scanpix)

Færre unge stemmer kan ha gitt meningsmålingsbom

På samme måte som før brexit-avstemningen, bommet meningsmålingene før USA-valget. Valgdagsmålingene viser at færre unge stemte, og det kan være én av forklaringene, mener professor Frank Aarebrot.

Publisert

Han understreker at det uten å gå dypere inn i materialet er vanskelig å gi noe klart svar på hvorfor meningsmålingene tok feil. Dagen før valget tydet de aller fleste meningsmålingene på at Hillary Clinton skulle stikke av med seieren.

– Men det kan ligge noen nøkler i valgdagsmålingene som ble gjort like etter at valglokalene stengte, sier Aarebrot, som er professor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Ifølge valgdagsmålingen var det færre unge som stemte enn forventet, noe som kan ha gagnet Trump.

– Her ser vi en klar parallell til brexit-avstemningen. Der var det langt flere unge enn eldre som var tilhengere av å forbli i EU, men langt færre unge stemte enn det målingene viste på forhånd, sier Aarebrot.

Eldre velgere hadde en langt høyere valgdeltakelse enn unge i folkeavstemningen i Storbritannia i juni, og var avgjørende for at det ble flertall for brexit.

Aarebrot sier at valgdagsmålingen også tyder på at Hillary Clinton ikke fikk samme støtte av kvinnene som meningsmålingene viste.

– Ifølge valgdagsmålingen var kvinneoverskuddet blant Clintons velgere sammenlignet med Trumps, mye mindre enn det målingene viste på forhånd, sier Aarebrot.

Powered by Labrador CMS