Forsker: Frp kan friste mange i Høyre

Valgforsker Bernt Aardal tror det er sterke strømninger i Høyre som kan fristes av et samarbeid med Fremskrittspartiet etter valget.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Han er ikke overrasket over at halvparten av Høyres velgere vil i kompaniskap med Frp snarere enn å fortsette i dagens regjering.

Det er Dagsavisen som onsdag bringer en opinionsmåling fra Visendi som avdekker flere interessante trekk. Både at den rødgrønne regjeringskoalisjonen som består av Ap, SV og Sp, er førstevalg blant dem som har bestemt seg, og at mange Høyre-velgere er misfornøyd med uttellingen i dagens regjering.

- Det største paradokset i dagens situasjon er at regjeringen ikke får betalt for sin økonomiske politikk. Mange mennesker opplever at de har mye bedre råd ved at rentene er rekordlave, men dette gir ikke gevinst for regjeringspartiene på meningsmålingene. Selv ikke regjeringspartienes egne velgerne synes å verdsette dette, sier Aardal til NTB.

Flere typer problemer

Valgforskeren mener regjeringen både har et politisk problem og et kommunikasjonsproblem. Ikke bare får det rødgrønne alternativet mest støtte, men dagens regjering synes også å score dårligere enn en allianse av Høyre og Fremskrittspartiet.

Dagsavisen skriver det er stor uvisshet når det gjelder hvem KrF-velgerne vil samarbeide med. Så mye som en tredel vil at partiet skal skifte side, altså gå sammen med Ap og Sp.

- Det må være noe med den politisk profilen til denne regjeringen som velgerne ikke liker, inkludert velgerne i regjeringspartiene selv, sier Aardal. Han legger imidlertid til at det slett ikke er uvanlig at «betalingen» uteblir. Tradisjonelt har det vært slik at et parti lettere blir straffet for noe som går galt, enn belønnet for noe som er vellykket.

Aardal mener det er mye som rører seg under overflaten både i KrF og Høyre. Grasrota i Kristelig Folkeparti er frustrert over de svært dårlige meningsmålingene. Med valget bare åtte måneder unna etterlyses fortsatt gode profileringssaker. Dessuten har misnøyen med Høyre-dominans vært et tema nesten siden regjeringens første dag.

Også misnøye i Høyre

Aardal mener også at betydelig misnøye har bygd seg opp i Høyre over tid. Partiet gikk i regjering med mange års oppdemmet virketrang og et skyhøyt ambisjonsnivå. Etter snart fire år viser det seg at skattepolitikken ikke lar seg innfri, og at saker som røykelov og spilleautomater står fjernt fra Høyres hjerte, men kjøres fram som innrømmelser til KrF.

- Det var store forventninger i Høyre, men mange opplever at det brukes for mye tid og krefter på å gjøre KrF til lags, sier Aardal. Han mener dette kan forklare at så mange i Dagsavisens måling oppgir et regjeringssamarbeid med Frp som sitt førstevalg.

Ifølge Visendi sier hele 55 prosent av Høyres velgere at partiet bør gå i regjering med Fremskrittspartiet, mens bare 23 prosent vil at den sittende Bondevik-regjeringen skal fortsette.

Realisme

Aardal sier at alle partier nå går inn i en viktig fase der det overordnede målet er å skape realisme bak alternativene. Han mener de rødgrønne er i forkant, men sier det skal lite til for at fasaden sprekker. Høstens ulike utenrikspolitiske feider om Irak-deltakelse og EU-hær viser dette.

- Mye avhenger av dagsordenen fram mot valget. De kan være heldige, sier han. Regjeringspartienes største svakhet heter fortsatt Frp, både før og etter valget.

Aardal synes det skal bli spennende å se om Høyres velgere mer åpent utfordrer partiledelsens konsekvente nei til Frp som regjeringspartner.

(NTB)

Powered by Labrador CMS