Annonse

Klamydiavaksine i luftveiene

Underlivet og luftveiene er forbundet. Derfor vil nytt, dansk forskningsprosjekt skape en effektiv vaksine mot klamydia ved å kombinere en vanlig injeksjon med en vaksine i luftveiene.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Klamydiabakterien (Chlamydia trachomatis) overføres ved usikker sex. Omkring halvparten av tilfellene forekommer blant de ungdommer mellom 15 og 24 år. (Foto: Colourbox)

Om lag 30 000 unge dansker får hvert år klamydia, og eksperter frykter at det virkelige tallet er enda høyere fordi sykdommen kan være vanskelig å oppdage og er tabubelagt.

Forskere over hele verden forsøker å finne en vaksine mot klamydia, men har fortsatt ikke klart å finne den effektive blandingen av de virksomme stoffene.

Et nytt, dansk forskningsprosjekt, Genivac, vil nå undersøke kombinasjonen av en sprøyteinjeksjon og en vaksine i luftveiene, for eksempel i en spray.

– Målet er at vaksinen blir så effektiv at man bare trenger ett enkelt besøk hos legen for å være beskyttet, sier førsteamanuensis Camilla Foged ved Institut for Farmaci og Analytisk kemi. Hun leder den delen av forskningsprosjektet som skal foregå på Det Farmaceutiske Fakultet på Københavns Universitet fra 1. oktober i år.

Klamydiagriser står klare

Forskerne vil etterligne det prinsippet som klamydiabakterien har utviklet til perfeksjon – nemlig å infisere på den mest effektive måten.

– Vi har utviklet effektive hjelpestoffer basert på positivt ladede nanopartikler som kan transportere immunaktiverende hjelpestoffer de riktige stedene, sier Foged.

Vaksinen skal blant annet prøves på griser smittet med klamydia. Den delen av prosjektet finner sted på LIFE, som også er en del av Københavns Universitet.

På Statens Serum Institut vil man deretter utføre en annen type forsøk på friske mennesker, som skal sikre at det ikke er risikoer forbundet med vaksinen.

Nesen er en hinderløype

Nyere forskning har pekt på at det er en forbindelse mellom slimhinnene i luftveiene og i underlivet. Derfor gir det mening å vaksinere i luftveiene for å oppnå beskyttelse i underlivet.

Det gjelder også ved streptokokker, som forskningsprosjektet også vil undersøke nærmere.

Vaksiner gjennom luftveiene er en særlig utfordring fordi stoffene skal gjennom en hinderløype av både flimmerhår og slim.

– Dessuten er immunsystemet i nese og lunger laget for å ikke å overreagere på stoffer fra omgivelsene, og derfor krever vaksiner til luftveiene særlig kraftige hjelpestoffer. Vi forsøker å utvikle den perfekte reisekofferten for aktive forbindelser, sier Foged.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Powered by Labrador CMS