Annonse

HPV-vaksine kun forebyggende

Humant papillomavirus kobles til kjønnsvorter og livmorhalskreft. Det fantes et lite håp om at en ny vaksine også kunne hjelpe kvinner som allerede var smittet. Det håpet brast med en ny undersøkelse fra Puerto Rico.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vaksinen må altså tas før man blir smittet.

Humant papillomavirus (HPV) er et smittsomt virus som kobles til kjønnsvorter og livmorhalskreft. Nasjonalt folkehelseinstitutt regner med at 70 prosent av befolkningen har viruset.

Derfor har man nå satt i gang arbeid for å få vaksinert jenter før de blir seksuelt aktive.

Lovende vaksine

En stor optimisme var koblet til utviklingen av vaksinen HPV-16/18, som man håpet ville hjelpe også dem som allerede var smittet. Visse funn lot til å styrke denne antagelsen.

Derfor har forskere fra National Cancer Institute i Maryland sett på hvorvidt vaksinen demper mengden av HPV-virus i kvinner. Resultatene er publisert i Journal of the American Medical Association (JAMA).

Undersøkelsen ble gjennomført blant nesten 2 200 kvinner i Costa Rica mellom 18 og 25 år, som hadde testet positivt for HPV.

Disse fikk enten HPV-vaksinen eller, dersom de tilhørte kontrollgruppen, en vaksine mot hepatitt A. Forsøket gikk over seks måneder.

Resultatet var ikke oppløftende.

Forebyggende vaksine

Det ble ikke funnet noen bevis for at vaksinen førte til vesentlig nedgang i mengden HPV-virus.

Ved en kontroll etter seks måneder var nedgangen HPV-virus i blodet 33,4 prosent for dem som fikk vaksinen, mot 31,6 prosent for dem i kontrollgruppen (som altså fikk “juksemedisin”). Etter tolv måneder var tallene 48,8 prosent og 49,8 prosent.

Her i Norge har Nasjonalt Folkehelseinstitutt gått inn for å vaksinere alle jenter før de blir seksuelt aktive. De nye funnene vil ikke påvirke dette forslaget.

- Dette kom ikke akkurat som noe sjokk. Dette er en forebyggende vaksine, punktum. De anbefalingene vi har gjort tar utgangspunktene i dette, så de vil ikke forandre seg på noen måte, sier Hanne Nøkleby, divisjonsdirektør i Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

Powered by Labrador CMS