En notis fra Universitetet i Oslo - les mer.

Her slo en meteoritt ned og dannet et krater. Bilde viser utsikt mot syd over Ritland-området i Rogaland fra den nordlige kraterkanten.

Få diplom i meteorittkrater-kurs

I Norge vet vi om tre meteorittkratre. I Sverige er det funnet åtte og i Finland tolv. Nå har forskere ved Universitetet i Oslo laget et gratis, nettbasert minikurs der lærere, elever og andre kan lære om runde strukturer i Norges landskap.

Til nå er det funnet 191 kratre på jorda. I Norge finnes det tre nedslagskratre som kan fortelle om meteoritter som en gang traff jorda. Hvilke mineraler og grunnstoffer besto de av? Hvordan ble de omformet ved nedslaget, og påvirket de området der de slo ned? Interesserte kan lære om meteorittkratre og nedslagsstrukturer gjennom kurset Store, runde strukturer i norsk natur, som er utviklet av Henning Dypvik, Thor Thorsen og Svein Olav Krøgli ved Institutt for geofag på UiO.

Kurset består av fem deler - med filmer, fakta og spørsmål. Det gis poeng underveis, og for elever er det nok ekstra populært at man etter fullført kurs kan få et diplom. Det tar omtrent én time å gjennomføre kurset.

Les mer om kurset på nettsidene til Universitetet i Oslo

Powered by Labrador CMS