En notis fra Universitetet i Oslo - les mer.

Leo Ajkic er blant annet kjent fra NRK-produksjonene Flukt og URO. Nå har han fått Jonasprisen. (Foto: UiO)
Leo Ajkic er blant annet kjent fra NRK-produksjonene Flukt og URO. Nå har han fått Jonasprisen. (Foto: UiO)

Ærespris til Leo Ajkic for et rausere samfunn

Publisert

Leo Ajkic har i dag vunnet Jonasprisen, en ærespris for å ha medvirket til et rausere samfunn. Prisen, et diplom og et stipend på 30 000 kroner, deles ut av Institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo.

– Vi bør ikke være redde for endring. Til de som lurer på hvordan de skal møte flyktninger vil jeg si: La dem som kommer få det beste av deg, og vær åpen for at også du kan la deg forandre. Alle må selvfølgelig følge lover og regler i dette landet, men jeg tror ikke noe på at alle må være like. Jeg liker at folk er forskjellige, har ulike historier. Jeg tror det kan være en berikelse for oss som samfunn. Selv elsker jeg å møte folk fra ulike kulturer, jeg lærer så mye av det, sier Leo Ajkic.

Jonas-prisen tildeles årlig en person, organisasjon eller institusjon som har medvirket til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn, hvor menneskelig variasjon og personlige særtrekk vurderes som en berikelse og ikke som et problem. Juryen sier dette i sin begrunnelse om årets vinner:

«Leo Ajkic har gjennom tv-seriene Flukt og Uro satt fokus på barn og unge i vanskelige situasjoner. Psykososiale og migrasjonsrelaterte vansker har blitt trukket frem, og ved å spille på seg selv åpner Ajkic et rom for å snakke om hva vi er redd for og hvordan vi kan jobbe for inkludering på et samfunnsnivå».

– Jeg er veldig glad for at Jonasprisen i år går til Leo Ajkic. Han kommuniserer strålende med mennesker i vanskelige livssituasjoner og formidler dette på en måte som gir nordmenn, blant annet, ny forståelse for at mennesker er på flukt, sier Ivar Morken, leder av Jonas-komiteen

Les mer om utdelingen av Jonasprisen på nettsidene til Universitetet i Oslo