Sprøyteskrekk kan kureres

Personer som lider av sprøytefobi hos tannlegen, kan bli kvitt frykten med psykologisk oppfølging, forteller Margrethe Elin Vika.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

En ny behandlingsstudie ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen viser at personer som har sprøyteskrekk kan kureres med velkjente metoder mot fobier.

– Mye av terapien har gått ut på å snakke om hva pasienten tror kan gå galt ved bruk av sprøyter, og finne ut om dette virkelig kan skje.

– Pasientene har også å tilnærmet seg tannbehandling med sprøyte litt etter litt, forteller Margrethe Elin Vika ved Institutt for klinisk odontologi ved UiB.

Det viste seg at så mange som 80 prosent av pasientene klarte å få sprøyte hos sin faste tannlege etter samtaler, såkalt kognitiv atferdsterapi.

– Det viktigste er at pasientene selv føler at de har kontroll over situasjonen. Hvis en går for raskt frem, vil pasienten føle dette som et nytt traume, sier Vika, som nå disputerer med en avhandling om emnet.

Effektiv behandling

Behandlingen i forsøkene ble utført av tannleger med spesialtrening i kognitiv atferdsterapi. 55 voksne forsøkspersoner ble tilbudt to typer behandling.

Den ene halvdelen deltok i én sesjon som varte sammenhengende i tre timer. Den andre gruppen fikk behandling på fem enkelttimer over fem uker.

– Etter behandlingen ble pasientene oppfordret til å gå til sin vanlige tannlege for å få satt sprøyte. Det viste seg at begge behandlingsmetodene var like effektive, forteller Vika.

Avgjørende samarbeid

Margrethe Elin Vika disputerte 21. november for ph.d.-graden med en avhandling om sprøytefobi.

Undersøkelsene er en del av Vikas ph.d.-avhandling “Fear of intra-oral injections among adolescent and adults. Prevalence, consequences and treatment”. Hun mener at de de gode resultatene skyldes et godt samarbeid mellom tannlege og psykolog.

– I forskningsprosjektet var det avgjørende med tverrfaglig samarbeid mellom tannlege og psykolog, for å få til et godt behandlingsopplegg for pasientene som var diagnostisert med såkalt intra-oral injeksjonsfobi, sier Vika.

Ungdom med sprøyteskrekk

I forskningsprosjektet ble det også utført en epidemiologisk studie med fokus på fobier mot sprøytestikk i munnhulen blant 1385 18-åringer fra Hordaland.

– Studien viste at 3,3 prosent av ungdommene ikke går til tannlegen dersom bedøvelsessprøyte var et krav i behandlingen, forteller Vika.

Powered by Labrador CMS