– Myndighetene bør kreve endringer i kraftfôret til husdyr, sier professor Anna Haug. Det vil føre til bedre helse både for dyret og oss som skal spise kjøttet.
– Kraftfôret som gis til husdyr bør inneholde større mengder omega-3-fettsyrer og mindre omega-6-fettsyrer enn det som er vanlig i dag, sier professor Anna Haug ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).
Dette kan oppnås ved å tilsette linolje og rapsolje i stedet for soyaolje til fôret, eller å gi mer gras eller grovfôr til dyra.
Haug og hennes forskerteam har sammenlignet kjøtt fra kyllinger fôret med kyllingfôr tilsatt fire prosent soyaolje, som er vanlig kyllingfôr, med et tilsvarende fôr der soyaoljen ble byttet ut med to prosent rapsolje og to prosent linolje.
Testet på studenter
46 studenter fra UMB deltok i forsøket som gikk ut på å spise en porsjon kyllingkjøtt per dag i fire uker. De skulle ikke ta tran eller fiskeoljetilskudd og heller ikke spise mye fet fisk i perioden.
Studentene ble delt inn i to grupper. Den ene gruppen spiste kyllinger fôret med vanlig kyllingfôr med soyaolje, mens den andre gruppen fikk kyllinger gitt linolje og rapsolje.
Resultatene var overraskende.
– Personene som spiste lin- og rapsoljekyllingene fikk høyere innhold av omega-3-fettsyrer sammenlignet med de som spiste soyaolje-kylling, forteller Haug.
Omega-3 har betydning for hjerneutvikling, og for forebygging av kroniske sykdom som hjerte- og karsykdom, kreft, allergier, og gir grunnlag blant annet for god hjerterytme, mental helse og reproduksjonsevne.
Dyra omdanner fôret
Husdyrene er relativt gode produsenter av såkalte lange omega-3-fettsyrer.
Dyr har maskineriet som skal til for å danne disse fettsyrene i sine celler, og kan omdanne omega-3-fettsyren alfa-linolensyre som finnes i gras, grønne blader, rapsolje og linolje, til omega-3.
Vanlig kraftfôr inneholder mest av omega-6-fettsyren linolsyre. Når dyra fôres med kraftfôr, blir det ikke dannet mye av omega-3-fettsyrer, men linolsyre omdannes til omega-6-fettsyren arakidonsyre.
Denne fettsyra ligner omega-3 og den virker som en konkurrent. Hvis soyaoljen i fôret byttes ut med linolje og rapsolje, vil dyra selv danne mer av omega-3, og mindre omega-6.
Må sørge for mest mulig omega-3
Vi spiser omtrent fire ganger så mye kjøtt som fisk, til tross for at fisk inneholder mer av de lange omega-3-fettsyrene.
Annonse
– Lange omega-3-fettsyrer fra fisk er en begrenset ressurs i verden, og det er mange som foretrekker å spise kjøtt i stedet for fisk. Derfor bør vi forbedre sammensetningen av kjøtt slik at innholdet av de lange omega-3-fettsyrene er så høy som mulig, fortsetter Haug.
Flere studier viser at innholdet av lange omega-3-fettsyrer i kjøtt kan økes utover det som er vanlig i dag.
Hvis soyaoljen helt eller delvis byttes ut med linolje og rapsolje, kan innholdet av de lange omega-3-fettsyrene økes med anslagsvis én tredel hos storfe og gris, og mer enn fordobles i kylling.
Dette betyr at hvis vi spiser slikt kjøtt vil vi, uten at vi behøver å legge om våre kostvaner, kunne få i oss mer omega-3.
– Kjøttet vi produserer bør være så sunt som mulig. Et godt fettsyreinnhold i kjøtt sikres ved å gi et naturlig fôr til dyra som inneholder gras og grovfôr og omega-3-rike oljefrøkilder som raps og lin.
– Befolkningen vil derved få et fettinntak som kan redusere kroniske sykdommer uten at man behøver å forandre sine kostvaner, sier Haug.