Flere ulike bilder er satt sammen til ett. Det avslører at gigantiske strenger strekker seg gjennom sentrum av galaksen vår.

Hva er disse gigantiske trådene midt i Melkeveien?

Nye bilder viser at tusen mystiske tråder henger side om side midt i galaksen vår.

Forskerne fikk det første glimtet allerede på 1980-tallet:

150 lysår lange filamenter så ut til å strekke seg igjennom sentrum av Melkeveien.

Målinger viste at disse underlige trådene ble skapt av strømmer av elektroner som suste av sted i nær lysets hastighet, langs sterke magnetfeltlinjer.

Nå, 40 år senere, har ny teknologi gitt forskerne muligheten til å se nærmere på fenomenet.

200 timer med observasjoner med MeerKAT-teleskopet ved South African Radio Astronomy Observatory har gitt nye, skarpere bilder.

Som strenger på en harpe

Bildene viser over tusen tråder, ti ganger flere enn forskerne tidligere har sett.

Filamentene henger i grupper, side om side, som strengene på en harpe. Det er forbløffende hvor strukturert det hele framstår, mener forskerne, ifølge en pressemelding fra Northwestern University.

Et utsnitt viser hvordan strengene er samlet i grupper, der de ligger side om side som strengene på en harpe.

Strengene i hver gruppe er spredt utover med nøyaktig lik avstand mellom seg – omtrent like langt som avstanden mellom jorda og sola.

Forskerne aner ikke hvorfor. De vet heller ikke hva som akselererer elektronene til en slik vanvittig fart.

– Hver gang vi svarer på ett spørsmål, oppstår mange flere spørsmål, sier forsker Farhad Yusef-Zadeh ifølge pressemeldingen.

Supermassivt sort hull

Ett av dem er hva som har skapt de himmelske harpene i galaksens sentrum.

Radiostrålingen som kommer fra dem, ligner i hvert fall lite på signalene som er observert fra restene av supernovaer. Dermed er det lite sannsynlig at strengene er skapt av slike eksplosjoner, mener forskerne.

Da er det mer sannsynlig at de ble dannet i en eller annen tidligere prosess, forårsaket av det supermassive sorte hullet som lurer i midten av Melkeveien.

Nå holder forskerne på med å kartlegge egenskaper som plassering, form, magnetfelt og intensitet for hver tråd. Håpet er at dette skal gi flere hint om hvordan disse strengene i rommet har oppstått.

Men oddsen vel er at vi neppe får en full forklaring med det første.

Referanse:

F. Yusef-Zadeh, m. fl., Statistical Properties of the Population of the Galactic Center Filaments: the Spectral Index and Equipartition Magnetic Field, The Astrophysical Journal Letters, februar 2022.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS