Annonse

Flyvende tallerken skal testes for første gang

Et fartøy med bedre bremsesystem og gigantisk fallskjerm skal sørge for å lande tung last på Mars. Nå er det klart for første testflyging.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke la deg lure: Dette er ikke en UFO fra en annen planet. Dette er et fartøy NASA har laget der formålet er å lande utstyr trygt på Mars. (Foto: NASA)

I samarbeid med


 

Det blir rapportert om UFO-observasjoner, eller flygende «tallerkener», hvert eneste år, men vi har aldri fått noe bevis for at det har vært romvesener på besøk.

Og her er en tanke: Trenger en flygende tallerken nødvendigvis å være utenomjordisk? Svaret er nei. NASAs Low Density Supersonic Decelerator (LDSD) er et bevis på dette.

– Trenger ny teknologier

Romfartsorganisasjonen har utviklet et tallerkenformet flygende fartøy som, om alt går etter planen, om noen år skal hjelpe NASA med å lande massiv last på overflaten av Mars.

Mens roveren Curiosity ble fraktet i MSL-romskipet og landet ved hjelp av et spesiallagd rakettsystem, trengs det bedre systemer for å lande tyngre fartøy på Mars.

Lasten som kreves for å utforskere Mars ytterligere er nemlig tung og kompleks, derfor trengs det et fremkomstmiddel som kan frakte dette til planeten, og lande det trygt.

– Etter flere år med fantasi, ingeniørarbeid og hardt arbeid, vil vi snart få se vår Keiki o ka honua, hawaiisk for «Gutt fra Jorda», vise seg frem, sier sjef for LDSD-arbeidet, Mark Adler i en uttalelse.

Det er ingen hemmelighet at NASA fortsatt bruker en del av den samme teknologien som ble utviklet for 40 år siden. Nå er det behov for fornyelse.

– Vi har brukt de samme fallskjermene i flere tiår nå. Vi innså at hvis vi etter hvert vil lande et menneske på overflata på Mars er vi nødt til å utvikle nye teknologier.

Resultatet er et rakettbasert tallerkenformet fartøy.

Første testflyging skulle etter planen gjennomføres 3. juni, men på grunn av dårlige værforhold måtte det utsettes. Slik det ser ut nå skal NASA prøve seg på nytt i dag 7. juni, men dersom det mot formodning ikke skulle bli noe av da heller, blir testflygingen utsatt til senere i juni.

LDSD ligner litt på en blanding av en donut og en flygende tallerken. (Foto: NASA)

Enorm fallskjerm

Under testingen skal en stor heliumballong sørge for å løfte LDSD-fartøyet opp til 36.000 meters høyde. Deretter vil ballongen frigjøre den rakettdrevne flygende tallerkenen.

I løpet av få sekunder vil rakettene fyres i gang og LSDS vil på egen hånd fly opp til om lag 54.000 meters høyde.

Under testflygingen vil LDSD-fartøyet gjennomgå en rekke automatiserte tester.

– Vårt mål er å få til en høyde og hastighet som simulerer miljøet vi vil møte når vi skal fly i Mars-atmosfæren.

På et bestemt tidspunkt vil det utløses en slags tube som fester seg rundt seg fartøyet. Denne donout-lignende tuben vil øke fartøyets størrelse og overflate, og på denne måten øke luftmotstanden. Konsekvensen er at farten reduseres og en landing blir mer kontrollerbar.

Siden atmosfæren på Mars er mye tynnere enn Jordas atmosfære er det vanskeligere å lande rolig og trygt med en fallskjerm.

NASAs løsning på dette er en gigantisk fallskjerm som er mye større enn noen andre fallskjermer som har blitt brukt tidligere.

Denne fallskjermen vil utløses og sørge for at fartøyet lander trygt, dog ikke på Mars, men i havet.

Jomfruturen til NASAs flygende tallerken kan du se selv, direkte på romfartsorganisasjonens nettsider.

Powered by Labrador CMS