Drømmen om å reise til Mars har fått en alvorlig knekk. Den lange romreisen vil gjøre topptrente astronauter så svake som oldinger.
Line EmilieFeddersjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
At mennesket en dag skal sette foten på Mars er mange romforskeres største drøm, men den er truet av noe så grunnleggende som astronautenes fysikk.
Musklene deres lider nemlig mer under den vektløse tilværelsen enn hittil antatt.
En reise til Mars vil ta omkring to år bare i transporttid. I tillegg kommer et år på planeten. På den tiden risikerer de veltrente astronautene å gå fra toppform til svakelige gamlinger som ikke kan klare de fysiske kravene som blir stilt i rommet. Det viser ny, amerikansk forskning.
En forskergruppe med Robert Fitts fra Marquette University i Wisconsin i spissen har tatt muskelbiopsier fra leggmusklene til ni astronauter umiddelbart før og etter oppholdet på den internasjonale romstasjonen, ISS.
Resultatene viste at astronautenes muskelmasse var svunnet betraktelig inn på det halve året de var utstasjonert. Så mye at den fysiske kapasitet ble forringet med hele 40 prosent.
Det tilsvarer at muskulaturen til 30-50-årige astronauter ble svekket i en grad som tilsvarte at de plutselig var blitt 80 år gamle.
– Astronautenes muskelmasse svinner fordi kroppene deres ikke blir utsatt for noe mekanisk trykk. De er vektløse, og derfor må de ikke bruke musklene, forklarer Peter Norsk, som er professor i romfysiologi ved Københavns Universitet.
– Når vi er her på jorden, bruker vi hele tiden muskler for å holde oss stående, gående eller sittende. Selv en sengeliggende pasient mister færre muskler enn en astronaut, fortsetter han.
Mer effektiv trening er nødvendig
Å reise fram og tilbake til Mars vil med den nåværende teknologien ta knappe to år, ikke inkludert opphold på planeten, anslår NASA.
Derfor er det avgjørende for drømmen om å erobre Mars at det blir funnet opp bedre metoder for å holde astronautene i form underveis. Det sier Robert Fitts fra Marquette University.
Astronautene gjør mye for å holde seg i form når de er på romstasjonen. Det er nødvendig fordi de skal kunne evakueres raskt og klare en tur hjem i en romkapsel hvis det skjer noe med romstasjonen.
– Astronautene må trene to timer om dagen. Det foregår på ergometersykler, på tredemølle hvor de blir holdt fast med strikker, og med springfjær som brukes til styrketrening. På den måten trener de både musklene og kretsløpet, sier Peter Norsk.
Mars på vent
Ifølge den nye undersøkelsen er den nåværende treningen altså ikke effektiv nok.
Det tyder på at drømmen om Mars må settes på vent. I hvert fall til det er utviklet bedre treningsmuligheter.
– De nye treningsprogrammene må gjøre bruk av høy motstand og inkludere en bred vifte av bevegelser som kan imitere de bevegelsene man utfører på jorden, sier Robert Fitts.
Annonse
Ingen vidunderkur
Ergometersyklene astronautene bruker, er danske. De blir produsert hos Damec Research i Odense. Direktør Ole Gløe Jakobsen har hørt litt om de amerikanske resultatene, og han undrer seg over at det er en så uttalt svekkelse av astronautenes muskler.
– Ergometersykkelen vår og det systemet som brukes til styrketrening, gir samme treningsmuligheter som her på jorden, og de kan ikke lages særlig annerledes belastningsmessig, forteller han.
– Det er bare tredemølletreningen som ikke fungerer optimalt. Men det blir det arbeidet med å forbedre, sier Jakobsen.
Hos Damec arbeider man med å utvikle en tredemølle hvor man knytter et vektgenereringssystem til strikkene som holder astronautene på båndet. Men det betyr mer for knoklene enn musklene, forklarer han.
– Jeg tror ikke det er ikke noe vidundermiddel på vei som kan løse problemet, avslutter Jakobsen.