Fant ørsmå meteoritter i Antarktis

Mikrometeoritter begravet under tiår med snøfall i Antarktis gjemmer på kosmisk kjemi som kan fortelle hvordan organiske molekyler kom til jorden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Mikrometeorittene som er blitt gravd fram under Antarktis gjemmer på kosmisk kjemi. (Foto: ESA)"

Det er en fransk forskergruppe fra Concordia-basen som har funnet de godt bevarte meteorittbitene.

Forskerne har gravd fram snø som er falt for flere tiår siden. Den stammer fra perioden før menneskelig aktivitet på stedet kan ha ødelagt noe, skriver Scientific American.

Ved å smelte tre kubikkmeter snø fant forskerne 148 mikrometeoritter, hvorav to var fylt med organisk materiale. Selv om stykkene er uhyre små, er det likevel nok til å gi viktige ledetråder i forhold til solsystemets evolusjon og fødsel, ifølge undersøkelsen, som er publisert i Science.

Solsystemets fødsel

– Et av de viktigste spørsmålene vi tar fatt på med disse partiklene, handler om solsystemets fødsel, det materialet som planetene er skapt av, sier hovedforfatter Jean Duprat, som er kosmokjemiker ved Nuclear Spectrometry and Mass Spectrometry Center.

– Hvis man vil gjøre det, må man finne materiale fra små objekter som asteroider eller kometer, sier han.

Altså primitive objekter som ikke har vært utsatt for mye smelting i de mellomliggende milliardene av år.

Flere forskningsprosjekter har forsøkt å gi svar på hvordan de karbonbaserte stoffene er ankommet til jorden og skapt liv. Flere studier tyder på at kometer og asteroider kan ha levert dem.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Powered by Labrador CMS