Annonse

Monsterhop av galakser

En gigantisk gruppe galakser er funnet i rommet. Galaksehopen inneholder tusen ganger så mye masse som Melkeveien.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er fotografiet som bekreftet forekomsten av monsterhopen. Røntgenstrålingen som avslørte giganten er den blå tåken til høyre på bildet. Galaksene befinner seg inne i denne.

Forskerne antar at mye av galaksehopens enorme masse er gass som holder temperaturer på hundrevis av millioner grader.

Det nyoppdagete monsteret har ikke noe navn, bare et katalognummer, 2XMM J083026+524133.

Bekrefter mørk energi?

- Så massive galaksehoper antas å være sjeldne i universet, og de kan brukes til å teste kosmologiske teorier, sier Georg Lamer ved Astrophysikalisches Institut Potsdam i Tyskland. Han var med på å oppdage giganten.

Lamer mener at monsterhopen bekrefter eksistensen av mørk energi, en kraft som det ennå bare finnes teorier om.

Mørk energi antas å være årsaken til at universet utvider seg med større og større hastighet. På grunn av denne akselerasjonen har det ikke blitt dannet massive galaksehoper i, kosmologisk sett, nyere tid. Dermed må de store galaksehopene ha blitt til tidligere i universets historie.

- Forekomsten av denne gigantiske galaksehopen kan bare forklares ved hjelp av mørk energi, sier Lamer.

Oppdaget ved en tilfeldighet

Selv om kjempen er den største ansamlingen av galakser som hittil har blitt funnet i universet, var det en ren tilfeldighet at den ble oppdaget.

Giganthopen ble observert av røntgenteleskopet XMM-Newton som går i bane rundt jorda. 2XMM J083026+524133 ble først plassert i katalogen over røntgenkilder for senere utforskning.

Denne katalogen omfatter 3500 observasjoner og inneholder mer enn 190 000 individuelle røntgenkilder.

Bildet fra XMM-Newton hvor forskerne så monsterhopen 2XMM J083026 524133 for første gang. Røntgenteleskopets egentlige mål for undersøkelsen var galaksen øverst til venstre.

Lamer og kollegene hans analyserte XMM-Newtons katalog systematisk. De var på jakt etter områder med sterk røntgenstråling, som kan bety nærliggende galakser eller fjerne galaksehoper.

J083026+524133 skilte seg ut fordi den ga så mye stråling. Men da forskerne sammenliknet røntgenobservasjonene med fotografier, kunne de ikke finne noe objekt på stedet hvor røntgenstrålingen kom fra.

7, 7 milliarder lysår borte

Forskerne benyttet derfor the Large Binocular Telescope i Arizona i USA for å ta bilder med svært lang eksponeringstid av det samme området.

Ganske riktig fantes det galakser der. Galaksehopen som var kilden til røntgenstrålingen viste seg å være hele 7,7 milliarder lysår fra jorda.

Den enorme avstanden kom ikke som noen overraskelse på forskerne, fordi XMM-Newton er følsom nok til å kunne oppdage objekter på en slik avstand.

Overraskelsen var at galaksehopen viste seg å ha en masse tusen ganger større enn vår egen galakse, Melkeveien.

Nåla i høystakken

- Ifølge nåværende kosmologiske teorier kan vi bare forvente å finne en slik galaksehop i én prosent av himmelen som vi hittil har undersøkt, sier Lamer.

Antakeligvis finnes det bare en håndfull av så store galaksehoper på avstander som vi kan observere fra jorda. Til nå har XMM-Newton bare undersøkt én prosent av himmelen.

Forskerne har med andre ord funnet nåla i høystakken.

Monsterhopen ble funnet ved hjelp av European Photon Imaging Camera (EPIC) ombord på XMM-Newton. XMM-Newton er den europeiske romorganisasjonen ESAs røntgenteleskop og undersøker de eldste og fjerneste strukturene i universet.

 Referanse:

2XMM J083026+524133: The most X-ray luminous cluster at redshift 1 av G. Lamer, M. Hoeft, J. Kohnert, A. Schwope, og J. Storm, Astronomy & Astrophysics

Powered by Labrador CMS